Kártya

2017.10.31. 12:00

Nyílt bajnokságot szervez a fehérvári bridzsklub

A bridzs a vérbeli játékosok számára nem élet-halál kérdése, de annál sokkal több. Nem számít kor, nem számít nem, csak azt nézik, ki mire képes a bridzsasztal mellett. Vagyis ki mit üt!?

Majer Tamás

Keddi napokon bridzselők árasztják el az MMK harmadik emeletének termeit. És ennek már tíz éve!

Fotó: Fehér Gábor

Ottlik Gézáról, az Iskola a határon és a Hajnali háztetők kiváló és nagy hatású szerzőjéről írt egyszer egy angolszász bridzskönyv. Hosszan méltatták, mint zseniális kártyást, nagyság szerint sorolták príma eredményeit, majd szinte csak helykitöltés gyanánt odabiggyesztették életrajza végire, hazájában íróként is ismert

Ottlik persze a bridzsről is írt. Angolul, Hugh Kelsey-vel közösen. A magyarul Kalandos hajózás a bridzs ismeretlen vizein című könyv a világ egyik legjobb bridzskönyve – állítják sokan.

A bridzset két pár, vagyis négy játékos játssza. Pakli francia kártya kell hozzá, semmi joker. A játék célja a legtöbb ütés elvállalása és megszerzése. Nem jellemző rá, hogy pénzben játszanák, elsősorban a dicsőség a győztesek jutalma.

A bridzs sport. Ugyan csak bemutató versenyen, de a 2002-es Salt Lake Cityben megrendezett téli olimpián is megmérkőzhettek egymással a bridzs bajnokai.

Keddi napokon bridzselők árasztják el az MMK harmadik emeletének termeit. És ennek már tíz éve!
Fotós: Fehér Gábor

- Feladatunknak érezzük, hogy egy kicsit az iskolákat, a fiatalokat a bridzs felé tereljük – mondta lapunkak Tóth Kálmán a Bridge Club Székesfehérvár elnöke. Találkozásunkkor kifejtette, érdemes volna tanítani a gyereknek a bridzset, ahogy például Angliában és Finnországban is teszik.

- Fejleszti a logikus gondolkodást – indokolta.

Tóth Kálmán úgy véli, mindössze 10 százalék a szerencse szerepe a bridzsben, a többi a játékosok teljesítményén múlik.

- 14 éves voltam, amikor apám először szóba állt velem – csapott bele csalafintán Tóth Kálmán. – Már 7-8 éves korom óta kibiceltem körülötte, amikor játszott. Apám versenyzett is. Én tehát már lassan hatvan éve, 1960 óta játszom – folytatta.

A fehérvári bridzsklub alapítói a hetvenes években kezdték el közösen verni a blattot.

- Úgy kezdődött, hogy besettenkedtek a VOKE-ba az ultizók közé. Ugyanis keresték a helyet, hol tudnának játszani. Hol a vízügynél, hol a kéményseprő vállalatnál, hol kocsmákban játszottak aztán – mesélte az elnök.

Tíz éve már az MMK (volt Barátság Háza) az otthonuk. 2009-ben egyesületté váltak. Tavaly csak az adó 1 százalékokból 350 ezer forint folyt be a közös kasszába. No persze egymilliót el is költöttek. Drágák a profi kártyák és osztó gépek, asztalok, időmérő szerkezetek.

A keddenkénti kártyanapokon körülbelül negyvenen játszanak egyszerre. A 92 esztendős Gyuri bácsi a klub legidősebb tagja. Többen vannak a férfiak, de sok hölgy is rendre eljár. Sok a házaspár. Ajtajuk mindenki előtt nyitva áll, aki elmegy közéjük, megtanítják játszani.

November 25-én kétfordulós páros nyílt bridzsversenyt rendeznek hazai pályájukon, az MMK-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában