Változások

2017.10.13. 09:30

A JAK székhelyként, az NNÁK tagintézményként működik

Székesfehérvár – A 2017/18-as tanév már úgy kezdődött meg, hogy a korábban önálló Nemes Nagy Ágnes Kollégium(NNÁK) a szintén önálló József Attila Kollégium (JAK) tagintézményeként működik. A régi hagyományok azonban mindkét részről megmaradtak – tudtuk meg.

Bokros Judit

Látványos szokás a lánykollégium életéből: szív forma kialakítása fényekkel

Fotó: FMH-archív/Nagy Norbert

A Székesfehérvári Tankerületi Központ az elmúlt tanév vége felé tett javaslatot a Nemes Nagy Ágnes Kollégium (ahol lányok laknak) és a Székesfehérvári József Attila Kollégium (ahol fiúkat szállásolnak el) összevonására. A fenntartó akkor financiális indokkal magyarázta a tervet, amellyel a Nemes Nagy kollégium pedagógus közössége akkor nem értett egyet. Féltették ugyanis a több évtizedes intézmény múltját, nevét, hagyományait – írtuk még a tavasszal. A kérdésben végül az illetékes minisztérium döntött, úgy, hogy támogatja az összevonást. A nyári szünet s a tanév tehát már e tény tudatában kezdődött meg, a szükséges előkészületekkel. A József Attila Kollégium korábbi és jelenlegi igazgatóját, Nagy Kálmánt arról kérdeztük, mit jelent a gyakorlatban az új rendszer, s hogyan érinti a diákokat, nevelőtanárokat?

Az igazgató elmondta: az összevonás jogi értelemben fontos, így váltak egy szervezetté. A fiúkollégium a székhely, amelynek megmaradt az eredeti neve, a lánykollégium pedig tagintézménnyé vált, ezen a néven: Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium Nemes Nagy Ágnes Kollégiuma.

A változásból a gyerekek, a szülők semmit sem éreznek – tette hozzá Nagy Kálmán, mert mindenki abban az épületben, szobában és azokkal a nevelőkkel maradt, ahol és akikkel befejezte a tanévet. A koedukáció tehát fizikálisan nem történt meg, a fiúk és a lányok nincsenek egy épületben. A két kollégium pedagógiai programja azonban közös lett, így ezt ki kellett dolgozni. A nyár e feladattal telt, és mint kiderült, ebben minden tekintetben figyelembe vették a lánykollégium hagyományait, rendezvényeit (például, Nemes Nagy Ágnes Hét). Ezek tehát megmaradnak – tudtuk meg az igazgatótól. A változás, a koedukáció annyiban érezteti hatását, hogy az eddig külön szervezett programok között nagyobb lehet az átjárás, ami színesítheti a rendezvényeket. Illetve, a két intézmény diákönkormányzata is összeolvadt.

Látványos szokás a lánykollégium életéből: szív forma kialakítása fényekkel
Fotós: FMH-archív/Nagy Norbert

A Nemes Nagy kollégium egyébként szakmailag önálló maradt, tehát maguk szervezik meg a beosztást, a nevelőmunkát. A tagintézménynek új vezetője van Nyikusné Tatai Szilvia személyében, helyettese pedig Éger Katalin. Nyikusné Tatai Szilviát is megkérdeztük az eddigi tapasztalatokról, de az igazgató nem kívánt nyilatkozni.

Az előzményeket ITT olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában