Hírek

2017.04.26. 15:27

Tagintézménnyé válhat a Nemes Nagy Ágnes Kollégium?

Egy fehérvári közgyűlésen elhangzott: a Székesfehérvári Tankerületi Központ javaslata szerint a Nemes Nagy Ágnes Kollégium a József Attila Középiskolai Kollégium (JAK) tagintézményévé válna.

Bokros Judit

Megkérdeztük az idén 41 éves leánykollégium igazgatóját, Virág Andreát, mikor értesültek a tervről és mit tudnak a tagintézménnyé válás részleteiről. Kiderült: március közepén szereztek tudomást a javaslatról. Virág Andreát, mint intézményvezetőt azzal bízták meg, hogy kérje ki a tervről a diákönkormányzat és az alkalmazotti közösség véleményét. Mindkét közösségben arra voltak kíváncsiak, miért merült föl az átalakítás lehetősége. A tankerület válaszában financiális indokokra hivatkozott, vagyis szerintük az intézkedéssel a jövőben megtakarítást lehetne elérni a kollégiumok működtetésében – mondta Virág Andrea. A terv szerint ugyanis a fő intézményben - ami a József Attila Kollégium lenne – egy igazgató és két helyettes dolgozna, a tagintézményben pedig egy igazgató és egy helyettes. Így lényegében egy fő esne ki. Virág Andrea és a megkérdezettek azonban úgy vélik: az átalakítással nem lenne gazdaságosabb a működtetés. Nem értik továbbá, miért a nagyobb, jobban kihasznált kollégium kerülne a másik „alá”? Úgy gondolják, nagy hagyományokkal bíró intézmény az övék is, és tartanak attól: ha megtörténne az átalakítás, akkor önállóságuk megszűnésével múltjuk, hagyományaik is veszélybe kerülnének. Pontosabbat azonban egyelőre nem tudnak.

A fiúkollégium igazgatója, Nagy Kálmán egyelőre nem nyilatkozott. Mint fogalmazott: megvárja, amíg konkrét döntés születik a kérdésben.

A tankerület igazgatóját, Török Szabolcsot is az indokokról kérdeztük. Válaszában leírta: a központ feladata, hogy minden diák számára biztosítsa a minőségi oktatás feltételeit, legyen szó a megfelelő infrastrukturális háttérről vagy éppen a szakos pedagógus ellátottságról. A tankerületi központ ennek a célnak rendeli alá minden döntését. Arról, mit jelent az pontosan, hogy a Nemes Nagy kollégium tagintézmény lesz, így nyilatkozott: a tagintézmény esetében az irányítási, képviseleti feladatok ellátása SzMSz-ben meghatározott módon, az igazgató és a tagintézmény-vezető feladatmegosztásával történik.

Az intézményben csak lányok laknak

Azt is megtudtuk, hogy a szerkezeti átalakítást a miniszteri döntés függvényében a 2017/2018-as tanév kezdetétől tervezik.

A javaslatot április elején a fehérvári közgyűlés is véleményezte – derült ki honlapjukról. Akkor azt kérték, hogy megismerhessék a szakmai és munkahelyi közösségek véleményét. A tankerület lapunkkal tudatta: fenntartóként egy ilyen döntés felelős előkészítését tartja szem előtt, ezért minden vélemény megismerhető.

A Nemes Nagy Ágnes Kollégium kapcsán egyébként 2011-ben a megszüntetésre volt terv. Akkor még a fehérvári önkormányzathoz tartozott az intézmény, amely végül elállt ettől a szándéktól.

Újra napirendre vetetnék a javaslatot

Ráczné Földi Judit DK-elnökségi tag és Márton Roland, az MSZP fehérvári szervezetének elnöke szerdán a kollégium előtt tartott sajtótájékoztatót. Elmondták: a pénteki közgyűlésen a napirendek előtt kérik majd, hogy a testület újra foglalkozzon a javaslattal, amelyet korábban jóváhagyott. Szeretnék elérni, hogy a város átgondolja egyetértését. Továbbá remélik, hogy az illetékes miniszter végül nem az átszervezés mellett dönt. (A határidő egyébként tudomásunk szerint május 31-e.)

A politikusok szerint mindkét kollégium magas létszámmal működik, ami szükségessé teszi az önállóságot. Az intézményekben folyó munka pedig országosan elismert. A remélt bérmegtakarításról úgy vélik, az nem valósulna meg, mert nőnek az adminisztratív költségek. Amíg pedig nem derül ki, hogy a tervezett középiskolai campus létrejöttével hány kollégiumi helyre van szükség, szintén nem indokolt az átszervezés. A képviselők szeretnék, ha a diákok, nevelők véleményét is figyelembe vennék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!