Közösségi élet

2017.10.29. 09:30

Önkéntesen tesznek Lajoskomárom eseménydús mindennapjaiért

LAJOSKOMÁROM Tökfaragó verseny, jótékonysági buli, érdekes előadások, pálinkakóstolás – csak néhány a legutóbbi és a közeljövőben megrendezendő eseményekből, melyek a LIKE nevéhez fűződnek.

Szanyi-Nagy Judit

A mozi épületét 2014-ben újították meg, azóta bőven volt új projektje a fiataloknak

Fotó: FMH-archív

Lajoskomáromi Ifjúsági Közhasznú Egyesület, azaz LIKE. A tetszetős mozaiknevű egyesületnek sokat köszönhet a Fejér megyei nagyközség, hiszen – mint az a bevezetőben is látható – igencsak felpezsdítik a település életét. Törzshelyük az egykori mozi épülete, amely a helyiség tágassága mellett azért is jó választás, mert így az egykoron aktív közösségi tér ismét fénykorát élheti.

- Nemrég Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE tanára látogatott el hozzánk. Az érzelmek logikája címmel tartott előadást, bátran mondhatom, nagy érdeklődésnek örvendve – mondja Szakáts Péter, a LIKE egyik tagja.

És valóban: a mozi színültig megtelt emberekkel; volt olyan érdeklődő is, aki Balatonalmádiból utazott Lajoskomáromba az előadásra. A következő vendégük Bagdy Emőke pszichológus lesz.

Nem mellesleg a LIKE rendezvényein rendszerint sokan jelennek meg. Legyen szó egy Rubint Rékával és Benkő Laci bácsival „kiegészített” egészségnapról, vagy az egyesület által szervezett kirándulásról. Teli busszal látogattak el Budapestre, a Szalajka-völgybe vagy éppen az Aggteleki cseppkőbarlangba. Mozgó mozit is többször szerveztek már a helyszínre, legutóbb a Kincsemet nézték meg rekordszámban: 136-an. De a múlt heti halloweeni bulijukra sem volt panasz. A jótékony céllal megrendezett estén összesen 214 ezer forint bevételük gyűlt össze, melyet az enyingi mentőállomásnak ajánlottak fel.

- 2012 elején a helyi fiatalok alapították meg a LIKE-ot azzal a céllal, hogy megmozgassák a fiatalságot, és kialakítsanak egy olyan törzshelyet, ahol mindenki jól érezheti magát. Itt lehet csocsózni, biliárdozni, tévét nézni és projektort használni is – meséli Banász Ádám, az egyesület elnöke.

A mozi épületét 2014-ben újították meg, azóta bőven volt új projektje a fiataloknak

A működésük teljes mértékben önkéntes, egyedül egy nemrég elnyert pályázat van a segítségükre, amelyből a

programjaikat is finanszírozzák. Ezen 25 millió forint támogatást nyertek el, melyet négy éves távlatban kell felhasználniuk.

Az Ádám irányításával zajló aktív munkában, tervezésben körülbelül tízen vesznek részt. Önismereti tréningeket, workshopokat szerveznek, jövőre pedig Vujity Tvrtkót és Vekerdy Tamást szeretnék elhívni Lajoskomáromba.

- Jó érzés elmondani, hogy ekkora nevek látogatnak el egy ilyen kis településre, ráadásul az érdeklődők számára teljesen ingyenesen – mondja boldogan az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában