Pusztavám

2017.10.09. 09:00

Közös kincsünk az erdő

Az Országos Erdészeti Egyesület által 1997-ben indított kezdeményezés, az „Erdők Hete” minden év októberében változatos programokkal hívogat a természetbe.

Nédó Géza

A gyerekek és szülei, közös feladatmegoldás során, közelebb kerülhettek a Vértes élővilágához, és az erdészek munkájához

Fotó: A szerző

A program elsődleges célja az volt – nyilatkozta Ruff Tünde, a Vértes Erdő ZRT. közjóléti előadója -, hogy felhívja a figyelmet az erdészek munkájára, és szerepükre az erdők életében.

- Az erdész-vadász kultúra évszázados múltra tekint vissza – mondta Ruff Tünde – mely idő alatt az erdész óvta, gondozta az erdőt. Ez napjainkban sincsen másképp, hiszen az erdőgazdaságok arra törekednek, hogy tartalmas, fenntartható erdőgazdálkodást folytassanak a jövő nemzedéke javára. Az „Erdők Hete” minden évben tematikusan egy-egy üzenet, jelmondat köré épül, mely témára kiemelt hangsúlyt fektetnek abban az évben. A 2017-es Erdők Hete mottója: „Közös kincsünk az erdő” (Az erdők természeti, turisztikai, gazdasági értékére, és ezek kapcsolatára hívja fel a figyelmet). A Vértesi Erdő ZRT. idén is részt vett az Erdők Hete rendezvénysorozat szervezésében. Közjóléti létesítményeiben különböző programok várták a természetkedvelő felnőtteket, gyerekeket. A Vajda János Erdészeti Erdei Iskola Családi nyílt napját október 5-én rendezték meg Pusztavámon.

A gyerekek és szülei, közös feladatmegoldás során, közelebb kerülhettek a Vértes élővilágához, és az erdészek munkájához
Fotós: A szerző

Az óvodás és kisiskolás gyerekek számára változatos programot szerveztek. Érdeklődő tanárok, óvónők is megjelentek, hiszen az erdei iskola egész évben nyitva áll az iskolás és óvodás csoportok előtt. A gyerekek megismerkedhettek az erdészeti erdei iskolával, a közös feladatmegoldás során közelebb kerülhettek a Vértes élővilágához, és az erdészek munkájához. Térképismereti túrán vettek részt, melynek végállomása a Malomerdő Panzió vadaskertje volt, ahol megfigyelhették a vaddisznókat, muflonokat, őzeket és dámszarvasokat. A kellemes őszi séta során a lágyszárú és fás szárú vegetáció megismerése mellett a feltöltődésé, kikapcsolódásé volt a főszerep. A gyerekek a nap végén az erdő kincseiből készített emlékekkel térhettek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában