Természet

2017.10.06. 09:00

Erdők hete: Huszonegyedik alkalommal rendezik meg

Az évről évre megrendezett erdők hetén a fák fontosságára, valamint az erdőknek az ember életében betöltött szerepére hívják fel a figyelmet a programban részt vevő szervezetek.

Szanyi-Nagy Judit

A vadaspark lakói nagy népszerűségnek örvendenek

- Gazdasági, védelmi és közjóléti funkciója is van az erdőknek. A gazdasági a fakitermelést, a védelmi funkció többek között a talaj- vagy éghajlatvédelmet, míg a közjóléti szerep a közösségi, kikapcsolódási igényeket foglalja magában – mondja Kovács Norbert, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark vezetője.

Nem mellesleg Norbert szakvezetéssel is foglalkozik, így a mostani, XXI. Erdők Hete keretein belül szervezett arborétumlátogatáson több csoport kísérője volt.

Az interaktív táblajátékokkal a memória is fejlődik
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

- Az általános iskolás korosztály tagjai a legfogékonyabbak a természeti értékek iránt – osztja meg velünk tapasztalatait a vezető.

Ottjártunkkor éppen a budapesti gazdagréti általános iskola hatodik osztályos tanulói jártak az arborétumban, mintegy ötven fővel.

A szakvezetéssel tarkított túrán a Velencei-hegység és a Velencei-tó élővilágát ismerhették meg a diákok és kísérőik, a múzeumban és a közelmúltban átadott vadasparkban. A túra során szó esett a talajtakaróról, a növényzetről és az állatvilágról is.

- Alapvetően a mostani másfél óra helyett három óra kellene ahhoz, hogy mindent részleteiben meg tudjunk mutatni a látogatóknak – mondja Kovács Norbert.

A vadaspark lakói nagy népszerűségnek örvendenek

Az érdeklődők öt emlősfajjal találkozhattak a vadasparkban: őzzel, gím- és dámszarvassal, muflonnal, valamint vaddisznókkal. Bár nem mindegy, hogy a látogatók mikor érkeznek az állatokhoz, a délelőtti időszakban szerencséjük volt a gyerekeknek, és lényegében az összes emlőst testközelből csodálhatták meg. A madárröpdében többek között vadpulykával, közönséges és királyfácánnal találkozhattak.

- Az emberek nagy része azt hiszi, jól ismeri az állatokat. Aztán a túrák során kiderül, hogy ez nem így van. Gyakorlatilag nem tudják megkülönböztetni az őzet a szarvastól, vagy azt hiszik, ezek az állatok egy párt alkotnak. Van még mit tanulni, már csak azért is, mert az embereknek be kell látniuk: a teljes ökoszisztéma úgy jó, ahogy van, és nem csak az ember számára hasznos élőlényeket kell megtartani – emeli ki az arborétumvezető.

A XXI. Erdők Hete keretén belül az arborétumba több csoportot is várnak: Budapestről, Törökbálintról, Kápolnásnyékről és Sárbogárdról is érkeznek gyermekek a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában