Divat

2017.10.07. 17:07

A fehérvári gyöngyasszony, aki álomszép nyakékeket, fülbevalókat készít

A fiatal rádiós szakemberrel, Bita-Simon Erikával kapcsolatban úgy érzem, időről időre muszáj írni róla. Szenvedéllyel űzött hobbijában ugyanis nagyon erős a nemzetközi mezőny, de a kreatív fehérvári alkotó mégis képes folyamatosan megújulni, emelkedő színvonalat képviselni.

Kocsis Noémi

gsgs

Ha kézműves bakancslistát írnék, vagy fél tucat BSE-alkotást biztosan felvennék rá. Mert nehéz lenne máshogyan beszélni a fehérvári rádiós gyöngyékszereiről, mint kézműves művészeti remekművekről. Nem véletlen, hogy Erika többször szerepelt már sikerrel például a nemzetközi porondon is nagynevű londoni gyöngyékszerkészítő versenyeken, s bár igazán szerény hölgyről van szó, biztos vagyok benne, hogy hazai gyöngyberkekben is sokan ismerik a nevét. Még ha 15 hónapja kicsit kevésbé termékeny is ékszerkészítőként – erre viszont igen jó indoka van. Egy 15 hónapos kis csoda, a kisfia. Bár választott szakmája, a rádiózás, a hírszerkesztés is éppen elég pörgős, a gyöngyékszerkészítéssel mégis remekül megfér. Mint Erika mondja, a napi hajsza után tökéletes kikapcsolódás leülni valamit alkotni, ráadásul míg a hírt, amint elhangzott a rádióban, talán el is felejti a hallgató, ám egy komolyabb gyöngyékszer hosszú távon képvisel értéket, s évekig féltett darabunk lesz.

A rádiózással egy főiskolai gyakorlati órán találkozott először, még másodéves hallgatóként. Ez már majdnem húsz éve történt, gyakorlatilag ott ragadt az iskola tanrádiójában. Az utolsó féléves szakmai gyakorlatát már a Fehérvár Rádióban töltötte, annak csapatát erősítette később is.

A fotón a versenyékszert viselő húgával, Andreával látható. Erika nyakéke természetesen szintén saját kreálmány, egyedi darab Fotók: Juhász Andrea
Fotós: Juhász Andrea

A gyöngyözés csak hobbiként indult, de hamar kiderült: nem véletlenül választották „egymást”, Erának egészen egyszerűen ehhez remek érzéke van. Már kezdettől jöttek a sikerek, a dicséretek, – ráadásul, mivel a munkáiról készült fotók nem csak honi kreatív oldalakon tűntek fel – nem csak magyarországi rajongói lettek. A pozitív vélemények és biztatások tovább doppingolták. Már az első nemzetközi versenyén, ahol törzsi jellegű ékszert kellett készíteni, bekerült a nemzetközi mezőny első legjobb 20 indulója közé, majd a véghajrában a harmadik helyen végzett. S természetesen az esküvői ékszerszettjét is maga készítette el: Swarovski és teklagyöngyökből. Mint mondja, a gyöngyös iparág szédítő tempóban fejlődik, ő pedig szerencsére kísérletező típus. Többféle technikát alkalmaz, van közte úgynevezett herringbone, peyote, gyöngyhímzés és hímzés. Tavasszal megkereste egy kifejezetten egyedi, „máson-ilyen-nincs” alkotásokkal foglalkozó hazai fogalmazó, így Era aprólékos munkával készült pompás ékszereit talán mi is hordhatjuk egyszer.

Tavaly a londoni versenyen ezzel a páratlan darabbal indult Erika...

Nehéz lenne választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában