Olvasóink írták, megoldottuk!

2017.10.27. 19:29

Mizéria az ivóvíz körül Fehérvárcsurgón

FEHÉRVÁRCSURGÓ Olvasónk, Varga József azzal kereste fel lapunkat, hogy fél év óta nem jut dűlőre az ivóvíz-szolgáltatóval. Arra jutott, segítsen immár a nyilvánosság ereje.

Majer Tamás

Varga József lapunk közbenjárását kérte ivóvíz-szolgáltatójával való vitás ügyének megoldásában. Hat hónapja küzd azért, hogy ivóvizet vezettessen Fehérvárcsurgó Balinkabánya üdülőtelepén lévő ingatlanjaiba. Most úgy tűnik, közel a megállapodás

Fotó: Nagy Norbert

Fehérvárcsurgói olvasónk előzetesen tájékoztatta a szolgáltató, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) képviselőjét is, hogy a média közbenjárását kéri ügyének megoldásában. Ha már a hat hónapos levelezés nem hozott eredményt.

Nos, mielőtt továbbmennénk, menjünk kicsit vissza az időben: Varga József idén tavasszal két üdülőt vásárolt Fehérvárcsurgó Balinkabánya üdülőtelepén.

Bár állítása szerint a korábbi tulajdonosok 2003-ban illetve 2009-ben közel 160 ezer forintot fizettek az ivóvíz-szolgáltatás beindításáért, mégsincs vezetékes víz a két ingatlanban.

A szóban forgó két ház korábbi gazdái nem használták rendszeresen az üdülőként funkcionáló házikókat, ezért nem jártak utána ők a problémának. Annyit elárulunk előre, úgy tűnik, hamarosan megoldódik a kérdés.

Olvasónk, Varga József elárulta azt is, hogy az utcácska tucatnyi háza közül csak az ő két ingatlanában tombol az állandó szárazság. Magunk is láttuk, ahogyan az egyik szomszéd kedélyesen locsolgatott, sőt jelezte is felénk, hogy ez bizony vezetékes víz.

Ottjártunkkor láttuk azt is, a két háznak jelenleg nincs vízórája, így aztán odabent is hiába tekergettük a csapokat.

Varga József szerint semmi másra nem volna szükség, mint a vízórákat felszerelni. A földdarab, hol a vízakna van, közterület. Mégis szükséges a munka megkezdéséhez a határos, 20 négyzetméteres földrész vízóra aknával érintett ingatlanjának tulajdonosi hozzájárulása.

Előírások és érdekek kusza útvesztőjében

Varga József elmondása szerint szomszédja nem bánná, ha a DRV emberei munkához látnának. Ám a szolgálató ragaszkodott a szolgalmi jogot rendelkezésre bocsátó szerződéshez, amelyben a szomszéd írásban is engedélyt ad.

Ezt azonban az illető nem írta alá. Olvasónk megmutatta nekünk a vonatkozó szerződéstervezetet, abban az állt, hogy a szomszéd, ha aláírná, lemondana többek között arról, hogy fás növényzettel ültesse be a területet, vagy építményt húzzon fel oda a későbbiekben.

Varga állítása szerint Suhajda Zsolt, a DRV osztályvezetője úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt időszakban jártak már terepszemlén a DRV-től a területen, s úgy ítélték meg, jelen körülmények között nem megoldható a víz bekötése, ezért kell a szolgalmi jogot engedő dokumentum. Patthelyzet.

Hozzá még annyit, Varga József azt mondta, személyesen nem találkozott a DRV embereivel, s nem hiszi, hogy jártak volna terciái körül.

A várva várt találkozás, avagy a fordulat napja

Október 25-én azonban eljött a mindkét fél részéről sikeresnek tekinthető találkozás, amikor is, bár előzetes bejelentkezés nélkül, de végre beállítottak olvasónkhoz a szolgálató munkatársai.

- Látom, sikerült intézkedniük, mert már voltak kint Siófokról, a vízműtől nálam, a házaimnál. Elindították a munkát, úgyhogy ha minden jól megy, jövő hétre kész a terv is, és megcsinálják a vizet – hívott föl bennünket tegnap Varga József. – Azt mondták, semmi akadály nincs. Egy papírt aláírattak a szomszéddal, akinek a telkén van ez a vízóra akna, amelyben az áll, hogy engedélyezi számomra, hogy a korábban kiépített vízmérő aknába beszereltessem az ingatlanjaim vízellátását biztosító új vízmérő órát – újságolta örömmel.

Varga József lapunk közbenjárását kérte ivóvíz-szolgáltatójával való vitás ügyének megoldásában. Hat hónapja küzd azért, hogy ivóvizet vezettessen Fehérvárcsurgó Balinkabánya üdülőtelepén lévő ingatlanjaiba. Most úgy tűnik, közel a megállapodás
Fotós: Nagy Norbert

Ha a tervek rendben, folyhat a víz

Időközben a DRV válaszai is megérkeztek lapunkhoz. A cikk elején, az első oldalon taglalt befizetésekről nem rendelkeznek információval – írják -, ezek feltételezhetőleg az önkormányzat felé fizetett érdekeltségi hozzájárulások voltak.

Ami az ügy végkimenetele szempontjából jóval fontosabb: megírták ők is, hogy szerdán a társaság szakemberei megtekintették a helyszínt, mégpedig Varga József panaszos jelenlétében. Megállapították, hogy a meglévő vízóra akna valóban alkalmas a további kettő vízmérő elhelyezésére.

A tervek elkészülése után jöhet is a munka, s folyhat Varga József házainak csapjaiból az ivóvíz. Reméljük, nem merül föl több akadály az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában