Székesfehérvár

2017.09.19. 08:00

Lecsókirálynőt koronáztak a 13. vigasságon

Szombaton ismét elrajtolt a város legnépszerűbb őszi rendezvénye, a Lecsófőző Vigasság. A belvárosban közel hatszáz csapat főzött, s estére derült ki, ki lett az idei Lecsókirály(nő).

Bokros Judit

Az időjárás pont kiszámította a 13. Lecsófőző Vigasság kezdetét és végét, és kegyesen csak az előtt és az után esett az eső. Délelőtt, a felszakadozó felhőzet alatt, a Zichy liget mellett, a Dózsa György és a Móri úton foglalta el helyét a közel 600 lecsófőző csapat. A ligeti színpadon már halvány napsütésben köszöntötte a résztvevőket és az érdeklődőket Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás honvédelmi államtitkár.

Ezután, a szeptember 17-ei Magyar Népdal Napja nyitányaként 250 fiatal vonult az emelvény elé, miután Vakler Anna népdalénekes, Fehérvár művészeti vezetője elmondta: a több oktatási intézményt képviselő gyerekek és tanáraik régóta készültek a közös éneklésre. Ezután hangzottak el a szép népdalok a liget fái alatt, a vigasság zajaival keveredve.

Az egész napos főzés eredményét délután tudhatták meg a kíváncsiak. Addig is, ki-ki nézelődhetett a belvárosba kitelepült kézművesek, árusok portékái között, vagy körbekóstolhatta mások főztjét – ha megkínálták.

A díjazottak kihirdetése diszkréten csöpögő esőben kezdődött meg. A szervezők megemlékeztek a rendezvény ötletgazdájáról, Sipos József újságíróról, vagyis Sipiről, akinek fia, Gábor is ott volt a színpadon.

A korona Tögl Katalin Lecsókirálynő fejére került szombaton este. Ő és csapata az étel három féle változatából készített tálat (Fotók: Fehér Gábor)

Az első elismerés a legszebb főzőhelyért járt, amelyet a 229-es csapat érdemelt ki. A Sipi-kupát ezután a 174-es csapat vehette át azért a lecsóért, amelybe a zsűri szerint szívüket-lelküket beleadták.

Az ítészek különdíját egy különleges főzésű technikáért a Süsü a sárkány csapata kapta. Amint azt Tóth József zsűritag elmondta: az évek során töretlen a lecsófőzők aktivitása, a rendezvény fejlődik, így hosszú távon megmaradhat ez a hagyomány.

A kiválasztott húsz legjobb főző kompánia közül a győztes sorsolás útján került ki, ebbe besegített Fehérvár Szépe, Reichert Karolina is.

A harmadik díjat a 90-es, a másodikat a 407-es csapat kapta, a Lecsókirály pedig végül a Crazy Lecsó Team lett, s a korona ezúttal Tögl Katalin fejét illette. Így tehát lecsókirálynője van a városnak, aki csapatával évek óta részt vesz a vigasságon. Idén három féle lecsóból állítottak össze tálat.

Az eredményhirdetés után a tömeg oszlani, az eső pedig lassan tényleg esni kezdett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában