Kolat Nóra

2017.09.10. 10:00

Sok orvos egy helyen a fehérvári Kolat Nóra zenekarában

A jó recepthez kell néhány zenélni tudó orvostanhallgató – és Kolat Nóra, aki összefogva őket megalapítja saját zenekarát, a Nóri and the Zoo-t.

Szanyi-Nagy Judit

Az öt alaptagon kívül a zenekar rendszeres fellépőtársa Nóri unokanővére, Kormos Réka (a képen közösen látható a két lány, a jobb oldalon Nóri), valamint a kis fúvósszekció, amelynek tagjai Villányi Gergely, Fábián Pál és Szabó Bertalan.

Fotó: Földesi Mihály, Kolat Máté

Nóra gyermekkora óta énekel. Az otthoni gyakorlást az általános iskolai kórus követte, de gitározni is tanult, hat éven át. Magánórákat 14 éves korában vett először, ám azokat abba kellett hagynia az egyetem alatt, hogy mindenre időt tudjon fordítani.

- A család nagyban befolyásolta a zene iránti szeretetemet, hiszen édesanyám is e felé terelt minket a testvéremmel: a karácsonyi közös ajándék mindig valamilyen zenei cédé vagy kazetta volt, például Mozart Varázsfuvolája. De unokanővérem, a Hírlapban korábban már bemutatott Kormos Réka is sokat tett azért, hogy megkedveljem az éneklést. Vele egyébként azóta is sokat énekelünk együtt, akár ketten, akár a zenekarommal, a Nóri and the Zoo-val – meséli.

Az öt alaptagon kívül a zenekar rendszeres fellépőtársa Nóri unokanővére, Kormos Réka (a képen közösen látható a két lány, a jobb oldalon Nóri), valamint a kis fúvósszekció, amelynek tagjai Villányi Gergely, Fábián Pál és Szabó Bertalan.
Fotós: Földesi Mihály, Kolat Máté

A zenekar 2013-ban indult útjára, akkor még három taggal. Az adventi fellépésükre egy nevet is ki kellett találniuk, ekkor született meg a Nóri and the Zoo. – Az állatkertben is sokféle egyéniség van, ha pedig úgy alakul, a próbateremben és az állatoknál is nagy a ricsaj – magyarázza a névválasztást az énekes. A négy év alatt több tag is cserélődött; a banda alapját jelenleg öten alkotják. – Mindannyian kötődünk a pécsi orvosi karhoz – mondja Nóri, majd alá is támasztja állítását: – A gitáros, Langer András doktor, idén végzett a Gyógyszertudományi Karon. A basszusgitáros Steiner Ákos, aki másodéves hallgató, a dobos Alan Abada, aki az ÁOK hatodéves, német programban részt vevő diákja, a zongorista Selina Ebert, szintén német programos, harmadéves egyetemista. Jómagam pedig a vokálszekciót erősítem, az orvosi kar ötödéveseként.

Pécsett kéthetente állnak színpadra a zenekarral, a Pécs Music Society – Open Mic keretein belül. Ezenkívül nagyobb egyetemi rendezvényekre is hívják őket, többek között a gólyatáborba, az International Eveningre (Nemzetközi Est), a Tudományos Diákköri Konferenciára (TDK) vagy az Adventi és Tavaszi Koncertre. – Különböző feldolgozásokkal igyekszünk színesíteni a zenei palettát – magyarázza Nóri, majd nevetve hozzáteszi: – Próbáltunk saját szövegeket írni, de ez hosszú és nehéz feladat.

A székesfehérvári lány az Országos Musical Kurzuson is részt vett, először 2007-ben. 2011-ben a Fehérvár Hangjára is jelentkezett, és a legjobb 24 közé jutott. Kezdetben pedig úgy tűnt, édesanyja nyomdokaiba lépve tanítónő lesz belőle. – Állandóan oktatni akartam – ennek mindig az öcsém esett „áldozatául”. Volt egy kis táblám, őt pedig leültettem az asztalhoz, és mindenféléről magyaráztam neki. Aztán jött az éneklés, majd az orvosi pálya. Ez utóbbi szakma tizedik osztályos korom körül kezdett igazán érdekelni, de visszagondolva, kiskoromban, amikor a kórházba kellett menni valamilyen okból, szerettem ott is kószálni, nézelődni. Már akkor magával ragadott ez a világ, csak még nem tudatosult bennem – meséli.

A zene és az orvosi tanulmányok mellett Nóri imád utazni is, hiszen ezzel szélesíti látókörét, és nyitottabbá válik a világra az új kultúrák megismerése által. A kép Horvátországban készült

Így került el Fehérvárról Pécsre, amely – mint mondja – élete legkönnyebb és legjobb döntése volt. – Nem kérdés, szeretnék orvosként, ezen belül is fül-orr-gégészként dolgozni. Az éneklést kiemelt hobbi szinten szeretném és tudom is majd folytatni – teszi hozzá. Nem mellesleg orvostanhallgatóként második helyezett lett a tavalyi házi TDK-n. – A kutatásunkban a tracheomalacia kezelésének lehetőségét vizsgáljuk, a témavezetőnk javaslatára. Ezt a betegséget a légcsőporcok hiánya vagy gyengesége okozza, és a légcsőfal össze-eséséhez vezet. Szeretem ezt a témát, hiszen a kísérletek során összeér az elmélet és a gyakorlat – részletezi.

A jövőre nézve több terve is van. – Az akkori élethelyzetem dönti majd el, melyik valósul meg ezek közül. Ebben – helyileg – szerepel Székesfehérvár is, hiszen egy csodaszép és élhető városnak gondolom – mondja, hozzátéve: – Amíg mindannyian Pécsett vagyunk, célunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a zenekarból. Aztán, hogy mi lesz, ha végzünk, és mindenki megy a dolgára... Nos, ez a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában