vízvédelem

2017.09.12. 07:00

A vízmérőért és annak beszereléséért már nem kell fizetni

Tisztázódtak az esetleges félreértések: nem a kútfúrás, hanem az engedélyezés lesz ingyenes, a „házi” kutak esetében.

V. Varga József

Ásott kút (balra), fúrt kút (középen), artézi kút

Forrás: Vízvédelem

Olvasónk rögtön a kormány-infón történt bejelentés másnapján hívta a kútfúró céget: na most ejtsék meg azt a régóta esedékes kútfúrást a telkén. Mire várjon: az ingyenességnél úgysincs olcsóbb. A vonal másik végéről kuncogást észlelt. Viccesnek tetszik lenni az úrnak – hangzott imígyen a válasz. Ingyenes kútfúrásról szó sincs!

De induljunk el a „kályhától”. Mi is hangzott el a minap? Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány javasolja a parlamentnek, hogy azokon a településeken, ahol nincs érvényben tiltás vagy kiemelt vízvédelmi feladat, ott 80 méter mélységig ingyenesen, engedély nélkül lehessen kutat fúrni. Ez az ország 88 százalékát érinti. A miniszter elmondta, hogy a szakmai szervezetekkel sikerült megegyezni a témában. Felmérik, mit tesz lehetővé az ország vízkészlete, hogy azt ne veszélyeztessék. Minden településen felmérik, hogy milyen kútra lehet engedélyt adni, erről az önkormányzatoknak a vízvédelmi hatóságokkal együttműködve kell rendeletet hozni.

A kútfúráshoz tehát nem kell majd engedély, csak meg kell felelni annak az európai uniós előírásnak, hogy 2028-ig létre kell hozni egy adatbázist az országban található kutakról.

Tehát 80 méteres mélységig csak a kútfúrásra vonatkozó engedélyezési eljárás lesz díjmentes. Az is csak a „házi” kutak esetében. Amint megtudtuk: a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok irányítása alatt működő vízügyi igazgatóságok jogalkalmazók, a törvényeket és azok végrehajtási rendeleteit hajtják végre. A szóban forgó törvényjavaslat jelenleg az Országgyűlés asztalán van, amint elfogadják, akkor kezdődhet csak meg a végrehajtási rendeletek kidolgozása.

Sokan úgy gondolják, hogy a kertes házakban megoldható a saját, önálló vízellátás, sőt a szennyvízelhelyezés is. Ez nem így van. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény bekötési kötelezettséget ír elő minden olyan ingatlantulajdonos számára, ahol az ingatlan lakott, vagy arra lakhatási engedélyt adtak ki, és a víz-, illetve csatornahálózat műszakilag elérhető. A bekötést a vízmű ügyfélszolgálatánál kell kezdeményezni.

Ásott kút (balra), fúrt kút (középen), artézi kút
Forrás: Vízvédelem

- A legújabb rendelkezések szerint a vízmérő és annak beszerelése ingyenes, és a munkát minősített szakvállalkozó is elvégezheti – fejtette ki a Fejér Megyei Hírlapnak Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs és minőségfejlesztési főmérnöke.

- Ha az ingatlan nincs a hálózatra bekötve, a vízmű felszólítja a tulajdonost a bekötés elvégzésére, akinek ezt egy éven belül teljesítenie kell. Ennek elmaradása, illetve vita esetén az adott járási hivatal jár el. Adódik a kérdés: a házba nem is lehet bevezetni az udvari kút vizét? De igen – mondta el a főmérnök -, szigorúan elkülönülő rendszer kiépítésével, vagyis a közüzemi hálózatra kötött házi vízhálózat az udvari kúttól jövő vezetékrendszerrel nem lehet összekötve. Az elkülönítés azért szükséges, mert a kerti kút vize visszafertőzheti a közhálózatot. Tehát annak nincs akadálya, hogy az illemhely az udvari kút vizével legyen öblítve.

A másik feltétel, ha az ingatlan szennyvize közcsatornába van bekötve, hogy a saját célú kútból származó vizet hiteles, úgynevezett „telki” vízmérővel köteles mérni a tulajdonos, illetve a felhasználó, hiszen ez a víz is belefolyik a közcsatornába, így csatornadíjat kell fizetni ezután is – folytatta. Ellenőrzik, ha valaki mégis összeköti a kutat a házi rendszerrel, szabálytalanság esetén kötbéreznek, illetve a házi rendszert „lekapcsolják” a közhálózatról. A hiteles „telki” mérőt a tulajdonos is beépíttetheti, illetve a vízműnél is megrendelheti ezt, de a mérő üzembe helyezését csak a szolgáltató végezheti el. A beszerelés a vízmű ügyfélszolgálatán kezdeményezhető.

- Az udvari kutak vize a legritkábban alkalmas emberi fogyasztásra – tette hozzá Zsebők Lajos. – Ezek a kutak többnyire a felszín közeli talajvízből táplálkoznak, mely a külső szennyeződésektől teljes mértékben védtelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában