Hétköznapi csoda

2024.02.20. 13:00

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Székesfehérváron

Hétköznapi hősök nélkül is történhetnek csodák, ahogyan ez a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelem legfrissebb esetéből is kiderül. Egy gyermek és egy felnőtt életét mentette meg egy szén-monoxid érzékelő Székesfehérvár egyik társasházában.

Hajdú Marianna

Illusztráció!

A fehérvári Havranek József utcában február 19-én délután a lakókat egy folyamatos sípolás hívta fel arra, hogy valami nincs rendben. A második emeleti lakásban két gázkonvektor és egy gázüzemű vízmelegítő működött, mikor a szén-monoxid érzékelő jelzett. A hivatásos tűzoltók érkezésekor már bizonyossá vált: a mérgező gáz terjeng a lakásban.
Szerencsére személyi sérülés nem történt, a lakók időben észlelték a veszélyt. A gázszolgáltató szakemberei is hamar a helyszínre érkeztek, és elhárították a problémát.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működése során a környezetében nincs elég levegő. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni 

– hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Katasztrófavédelem. 

Ezen felül hangsúlyozzák, hogy egy jó minőségű szén-monoxid érzékelő beszerzése elengedhetetlen a biztonságos otthoni környezet megteremtéséhez. Azokban a lakásokban, ahol gázkészüléket használnak, sajnos egyáltalán nem elég, ha csak néha nyitjuk az ablakot, hogy szellőztessünk. Állandó, automatikus szellőzésre van szükség a helyiségben, a jó szigeteléssel ellátott új ablakokba légbevezetőt kell szereltetni. 

Mivel a szén-monoxidot nem, hogy mi emberek, de az állatok sem képesek megérezni, feltétlenül szükség van egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőre ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtünk vagy vizet melegítünk.

Az ilyen esetek emlékeztetnek minket arra, hogy a megelőzés mennyire fontos. A katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkája mellett az ilyen kis eszközök is hősiessé válhatnak, életeket mentve a mindennapokban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!