Idősek világnapja

2023.10.03. 11:21

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési foglalkozást tartott időseknek

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei az idén kiemelt hangsúlyt helyeznek e korcsoporthoz tartozók kiber térben megvalósuló önvédelmi képességének fokozására.

Feol.hu

Forrás: Police.hu

Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az idősek világnapját. Azóta a világ sok országában, így hazánkban is évről évre szerveznek programokat ebből az alkalomból, hogy felhívják a figyelmet az idős emberekre, arra, hogy tapasztalatuk, tudásuk révén hasznos tagjai a társadalomnak.

Székesfehérvár gálaműsorral fejezte ki megbecsülését a város idős lakói iránt, melynek helyszíne a székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnok volt 2023. október 2-án.

Az eseményre a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai is kitelepültek, amelyen a több ezer megjelent ünnepeltnek prevenciós kisfilmet vetítettek, tájékoztatókat és tollakat osztogattak. Személyes beszélgetések keretében hívták fel a figyelmet arra, mit tehetnek az idősek annak érdekében, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá. Hasznos információkat adtak az aktuális online csalásokról, valamint a közösségi médiákon keresztül történő vásárlások veszélyeiről is.  

Az idős, védtelen emberek esetében alapvető fontosságú a rendszeres segítő célzatú ellenőrzés, a közvetlen, gyors tájékoztatás. A rendőrség megelőző intézkedései mellett azonban elengedhetetlen az idősekre való fokozott odafigyelés, törődés, a társadalmi összefogás! A családtagok, rokonok, barátok rendszeresen beszélgessenek a veszélyeztetett korosztály tagjaival a bűncselekményekről, bűnelkövetési módszerekről, készítsék fel hozzátartozójukat, mit tegyenek ha bajba kerülnek.

Az online térben elkövetett csalások változatosak, de kellő elővigyázatossággal a sértetté válás elkerülhető. Kérjük, hogy fogadják meg a rendőrség tanácsait:

A kiberbűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, nyereményjátékok formájában próbálnak személyes- vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel. Gondolkodjon, mielőtt kattint! Az adathalászathoz alkalmazott e-mailek és csalárd weboldalak első pillantásra legálisnak tűnnek! Legyen gyanús, ha helyesírási és egyéb nyelvtani hibák vannak benne, továbbá, ha sürgető jellegű az üzenet! Soha ne kattintson ismeretlen linkre! Maradjon éber és egészségesen bizalmatlan!  Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, telefonjára, főleg ne egy linre kattintva!

Online térben vásároljon megbízható forrásból! Alaposan gondolja át a vásárlást és ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről és a termékeiről! Használjon megbízható házhozszállítási rendszert!

Ne küldje el a bankkártya-adatait e-mailen vagy lefotózva, továbbá olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelem-felhívó üzenet alapján értesült! Tartsa biztonságban az adatokat! Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolód dokumentumot!

Amennyiben minden óvintézkedése ellenére mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon és késedelem nélkül jelezze az esetet bankjánál is! - írja a police.hu


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!