Börgöndi tragédia

2023.09.11. 15:30

Példamutató együttműködés a katasztrófa után

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület önkéntesei évek óta biztosítják a börgöndi repülőnapot. Vasárnapig „eseménymentesen” tették ezt.

Tihanyi Tamás

Három fővárosi tűzoltó nézőként volt ott Börgöndön, ők is csatlakoztak a fehérváriakhoz

Fotó: Fehérvári Tűzoltó Egyesület

– Volt velünk két olyan önkéntes, aki nem járt még egyetlen káreseményen sem, most azonban bekövetkezett a tragédia – mondta Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület helyszíni beavatkozó egységének parancsnoka. – Nem gyakori, hogy önkéntes tűzoltóknak légikatasztrófák helyszínén kell cselekedniük, de ezúttal ez történt. Eleinte nagyon nyugodt napunk volt, rengeteg kisgyerek jött az autóhoz, felmásztak, nézelődtek, érdeklődtek. Sorban következtek a légibemutatók, mi is érdeklődve figyeltük a gépeket. De aztán úgy álltunk, hogy eltűnt a szemünk elől a szerencsétlenül járt gép, és csak a közönség sikoltozására, kiabálására lettünk figyelmesek, illetve a rendezvény egyik szervezőjének rádión érkezett utasítására, hogy lezuhant egy repülőgép, azonnal induljunk a helyszínre.

Koppán Viktor Dávid hozzátette, hogy rohanva érkezett hozzájuk három néző, három fiatal budapesti tűzoltó, akik védőruhát kértek és csatlakoztak a csapathoz. Rádión értesítette a megyei katasztrófavédelem műveletirányítását, akik a megfelelő számú autót indították a helyszínre és ők gyorsan meg is érkeztek.

– A három budapesti „civil” tűzoltóval kiegészülve mentünk a lezuhanás helyére. A füstöt már messziről lehetett látni, de közelebb érve már azt is észrevettük, hogy egy autó lángolva ég. A roncsot arrébb találtuk meg, az addigra már nem égett. Az első dolgom az volt, hogy rádión megkérdeztem a repülésirányítót, hányan ültek a gépen, hogy tudjam, hány személyt kell keresnem. Sajnos gyorsan kiderült, hogy akik a gépen tartózkodtak, azok az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedtek, rajtuk már nem lehetett segíteni. Azonnal elkezdtük az autó oltását, hogy lássuk, vannak-e a járműben. Közben a mentők megkezdték a sérültek ellátását. Az érkező hivatásos tűzoltókkal kiegészülve eloltottuk az autót, illetve kis területen az aljnövényzet is lángra kapott, de azt a tüzet is gyorsan sikerült megfékezni. Szerencse, hogy nem ült senki az autóban. Az oltás után már mi is tudtunk segíteni a sérültek szállításában a mentőhelikopterhez, illetve a mentőautóhoz. A katonákkal, a rendőrökkel, a légiügyi hatósággal, tűzvizsgálóval kiegészülve végül átvizsgáltuk a területet esetleges maradványok, roncsdarabok után.

A repülőgép becsapódó orr része gyújtotta fel a személyautót
Fotó: Fehérvári Tűzoltó Egyesület 

A becsapódást követően a repülőgép motorja és üzemanyaggal telítődött, szétrepülő részei lobbantották lángra, gyújtották fel az autót és okoztak sérüléseket az ott tartózkodó család tagjainak. Maga a gép törzse néhány méterrel messzebb ért földet. Felmerül a kérdés, hogy került oda az autó? Erről Koppán Viktor Dávid, a tűzoltó egyesület elnöke nem tudott nyilatkozni, de a FEOL úgy tudja, hogy a zárást végző polgárőröknek azt mondta a család, Abára szeretnének átmenni a földúton. Átengedték őket, de sajnos megálltak nézelődni a biztonsági zónán belül.  

Elsők között, néhány másodperccel az önkéntes tűzoltók előtt értek a helyszínre a repülőnap földi programjaiban közreműködő – toborzást végző – hivatásos katonák, akik azonnal tudták, mi a dolguk. Néhányuk hátra maradt visszatartani az érkező civileket, azaz „zárt”, a többiek pedig először az autó sérültjein segítettek, mert azok olyan sokkos állapotba kerültek, hogy ösztönösen menekültek volna a helyszínről, ezért őket a mentőkhöz kellett kísérni. Ők maguk nem is voltak tudatában a sérüléseiknek. A három súlyosabb állapotban lévőt aztán a mentőhelikopter, a könnyebben sérültet pedig a mentőautó szállította el. A katonák példamutató módon mindvégig segítettek a tűzoltóknak, mentőknek, rendőröknek, és a helyszín átvizsgálásában is részt vettek.  

A illetékes hatóságok – a rendőrség, a katasztrófavédelem és a légügyi hatóság szakemberei – hétfőn egész nap a helyszínen dolgoztak, hogy kiderítsék a katasztrófa pontos okát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!