Abszurd kísérlet a közlekedési kultúra megváltoztatására

2023.08.10. 19:30

Az idős bácsi hajszárítóval mérte az út szélén a sebességet – a rendőrséget kérdeztük, mi jár az ilyen “csínytevésért”?

A 74 éves férfi igazán kreatív módon próbálta ráirányítani a figyelmet kis falujában, a helyi sebességkorlátozások betartására.

Hajdú Marianna

A 74 éves bácsi felesége hajszárítójával próbálta rávenni a gyorshatókat a sebességhatár betartására

Forrás: Baleset-megelőzés

Svédországban a mintegy 800 lelkes Stora Mellosa településen élő Ulf Schwerin látva, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a településen lévő 30 km/h sebességkorlátozást, úgy döntött, hogy saját maga próbálja lassítani a forgalmat. Az eszköz, amivel a műveletet végrehajtotta pedig nem más volt, mint felesége “lenyúlt” hajszárítója, amit az úton közeledő járművek felé tartott. Megtévesztő maskaráját egy sárga mellény, valamint egy baseball sapka egészítette ki.

Az idős bácsi tette csakhamar népszerűvé vált a közösségi médiában, és mint a Baleset-megelőzés oldalán is írják, az interneten egyaránt elindultak pozitív és negatív reakciók. Egyesek szerint a bácsi közlekedésbiztonság javításáért tett erőfeszítése elismerést érdemelne, mások azonban a jogi szempontokat feszegették. Mivel Svédországban nincs olyan jogszabály, ami tiltaná az út mellett állást hajszárítóval, – vagy más hasonló tárggyal – az illetékes rendőr-főkapitányság a helyi törvényeket figyelembe véve, nem talált jogsértést az idős férfi cselekedetében.

Azonban felmerül a kérdés, hogy mi történne, ha valaki hasonló módon cselekedne Magyarországon. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük az üggyel kapcsolatban, amelyre a következő választ kaptuk: 

Hazánkban, amennyiben arra illetéktelen személy - másokat tévedésbe ejtve - a rendőrség munkatársának adja ki magát, úgy jogosulatlan címhasználat miatt szabálysértést követ el, amennyiben cselekményével jogsértést is megvalósít, úgy az adott ügy egyedi vizsgálata dönti el, hogy milyen büntetési szankciót von maga után a konkrét eset. 

Fontos megjegyezni, hogy Svédországban az idős férfi akciója nem sértett törvényt, mivel ott nincs olyan jogszabály, ami tiltaná a hasonló tevékenységet. A rendőrség válasza alapján hazánkban azonban az ilyen jellegű tevékenység tévedésbe ejti az embereket, ami akár szabálysértést is jelenthet, és az eset körülményeitől függően büntetés járhat érte.

És bár a helyi közösség részéről támogatják az idős bácsi önkéntes közlekedésrendészeti kezdeményezését, mégis fontos figyelembe venni a jogi kereteket és a biztonsági szempontokat, így egyáltalán nem követendő példa a bácsi hajszárítós akciója.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!