Frissen Fejérből

2023.06.25. 20:00

Ha mentőhelikopter kell – avagy két pilóta is Fejér vármegyében él

Az elmúlt hetekben sajnos több alkalommal is arról kellett beszámolnunk, hogy a megye egyes útjaira, településeire mentőhelikopter érkezett. Ezek hátterében általában közlekedési balesetek álltak.

Szanyi-Nagy Judit

A biztonságot és azt tartják szem előtt, hogy minél közelebb legyenek a balesethez a mentőhelikopterek leszállásánál

Forrás: Tóth Imre / Hajdú-Bihari Napló

A Fejér vármegyében történt eseményekhez legtöbbször a budaörsi, balatonfüredi és szekszárdi mentőhelikoptert riasztják – ezt már az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) tudjuk, ahonnan kérdéseinkre válaszolva azt is megírták: szükség esetén egyszerre akár hét mentőhelikopter párhuzamos riasztására is van lehetőség. A helikoptereket a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. üzemelteti.

Ez tehát azt jelenti, hogy Fejér megyének nincsenek külön mentőhelikopterei, sem ilyen "állomása". A budaörsi és balatonfüredi légimentőbázis már több mint 15 éve azonos helyről üzemel, a szekszárdi légimentő bázis pedig 2022 decemberében költözött az új helyére.

Arról is érdeklődtünk, mikor van szükség mentőhelikopter "bevetésére"? Mint megtudtuk, a légimentők riasztását egy protokoll szabályozza, a helikoptereket az OMSZ mentésirányítói irányítják. Leggyakrabban közúti balesetek, háztartási és ipari balesetek, ezenkívül kritikus állapotú gyermekek ellátása, belgyógyászati – neurológiai sürgősségi helyzetek, valamint nehezen megközelíthető betegek, sérültek ellátásához riasztják a légimentőket. Ők a helyszínre érve lehetőség szerint az eseményhez legközelebbi leszállásra alkalmas területre szállnak le, de mindig a biztonságot szem előtt tartva. Ideálisan ezek tágas, nyílt, akadályoktól mentes területek, úgymint sportpálya, parkoló, valamint közúti balesetek esetén a balesethez – ugyancsak lehetőség szerint – közel az úttestre, vagy az úttest melletti szabad terültre teszik le a gépet. Nem ritkán előfordul, hogy magáningatlanok hátsó, üres területét szükséges igénybe venni a helikoptereknek a leszálláshoz – írták meg az OMSZ-től.

Nem mellesleg a helikoptervezetők nagy légiközlekedési tapasztalattal érkeznek a légimentőkhöz, legalább ezer óra kapitányként szerzett hajózó tapasztalattal rendelkeznek a felvételüket megelőzően. Ahogyan írtuk, légimentőbázis ugyan nincsen Fejér vármegyében, ám két légimentő pilóta a vármegyében lakik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!