Frissen Fejérből

2023.05.23. 11:30

Gyalogosok kontra járművezetők – kiemelt helyeket figyelt Fehérváron a rendőrség (videó, galéria)

Könnyen parázs vitát válthat ki már csak az alábbi néhány témafelvetés is: a kerékpárt a gyalogos-átkelőhelyen toljuk, a kerékpárosok mellett előzéskor megfelelő oldaltávolságot tartunk, a gyalogosokra pedig kiemelten figyelünk.

Szanyi-Nagy Judit

A Horvát István–Széchenyi-kereszteződésben zajlott az akció május 23-án, kedden délelőtt

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága a védtelen közlekedők, vagyis a gyalogosok biztonságos közlekedésének ellenőrzésére szervezett akciót. Ennek keretében a rendőrök május 23-án, kedden, Székesfehérváron is ellenőrizték a gyalogos-átkelőhelyek környékét, valamint azon helyszíneket, útszakaszokat, ahol a gyalogosok úgy kelnek át, hogy bár gyalogos-átkelőhely található a környéken, de a szabályokat megszegve lerövidítik az utat.

Az úgynevezett Zebra terv akcióban és alapvetően a megyeszékhelyen belül kiemelt helyszín a Palotai út, az áruházak környéke, a Budai út, valamint a délelőtti ellenőrzés egyik pontjaként szereplő Horvát István–Széchenyi-kereszteződés. – Ezek az utak azért is kiemelten veszélyesek, mert párhuzamos közlekedésre alkalmas, több forgalmi sávos utak, vagyis az áthaladás viszonylag jelentős időt vesz igénybe. Nagy szakaszt kell az úttesten megtenni úgy, hogy balesetveszélyes helyzet adódhat – mondta el lapunknak a helyszínen Kovács László őrnagy, a forgalomellenőrző alosztály vezetője. 

Tőle megtudtuk azt is, hogy vannak olyan időjárási körülmények, látási viszonyok, amelyeknél kifejezetten megnő a kockázat. – Ha tudjuk, hogy esni fog, szürkület van és tél, az emberek pedig sötét ruhában járnak, nagy a valószínűsége annak, hogy a balesethelyszínelő nem fogja gyalogosgázolással kapcsolatos intézkedés nélkül befejezni a szolgálatát. Emellett nagy probléma még az átkerékpározás azon a gyalogos-átkelőhelyen, ahol ezt nem szabad megtenni. A kerékpár egy jármű, amivel úgy is kell közlekedni! – hangsúlyozta a rendőr őrnagy.

Egyébiránt a Zebra terv akció már évek óta zajlik. Ilyenkor a járművezetőket is ellenőrzik, főleg a kiemelt baleseti okokat figyelve: a sebességtúllépést, a követési távolságot, az elsőbbségadási szabályok megszegését, a kanyarodást, az irányváltoztatást, valamint a biztonsági öv használatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!