Múltidéző

2023.02.24. 18:30

75 éve ilyenkor mentőkocsira gyűjtöttek Fehérváron - avagy történet a sors iróniájáról

Májusban elindul első útjára a városi mentők gépkocsija - írta meg 75 évvel ezelőtt egy hideg télvégi napon a Fehérvári Kis Újság. Sajnos a háború előtt szolgálatot teljesítő "géppark" ugyanis teljesen megsemmisült.

Horváth-Buthy Lilla

Mentős gyakorlat az 1920-as évek első felében

Fotó: Archív

"A tűzoltólaktanya mentőállomásán állandó készenlétben állanak mentőink. Ha gyors szállításokat igénylő balesetek történnek, a kórházban székelő vármegyei mentők gépkocsija robog e helyszínre. A gépkocsival megközelítthetetlen szőlőhegyi és maroshegy utcákon azonban gyakran feltűnik a lovas mentőkocsi. A harcok előtt elpusztult három gépkocsit még mindig nem sikerült pótolni." - írta a kis lap, a tudósító pedig azonnali kérdéseket intézett az illetékesekhez: 

"-Talán a szilveszteri gyűjtés eredményéből... ?- Sajnos az idén nem sikerült úgy a gyűjtés, mint az elmúlt esztendőben - mondották. Szilveszterkor 1066 forint gyűlt össze, különböző asztaltársaságok 230 forintot adományoztak. A sors iróniájáról is érdekes történetet tudnak. A gyűjtő mentőket valaki azzal utasította el, sohasem lesz szüksége reájuk. Másnap törött lábbal, fájdalomtól eltorzult arccal feküdt a mentőkocsiban. Megismerte az előző nap elutasított mentőt , és átnyújtott 30 forintot. Mentőink ezt a kis epizódot is feljegyezték éppen úgy, mint egy kisfiú 10 darab összegyűjtött kétfilléres adományát. " A cikk írója azzal zárja, ha a nagyközönség támogatása nem marad el, májusra elindul az első mentőkocsi.

1948 májusa pedig nem csak remélt új gépkocsit, mást is hozott a mentők életébe: a háború után a mentőapparátusok hatékony működése érdekében a Népjóléti Minisztérium 1948. május 10-én állami feladattá tette a mentést, és megalakította az Országos Mentőszolgálatot. Az önálló székesfehérvári mentőállomás először egyébként a Székesfehérvári Szent György Kórházban nyert elhelyezést. 

Érdekes módon erről a május 10-éről, ami azóta a Mentők napja, pénteken, február 24-én emlékeztek meg az Országos Mentőszolgálat Facebook- oldalán. De legalább alkalmat adtak nekünk is egy kis múltidézésre. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!