A pillanatok döntenek, történik-e tragédia

2023.01.10. 11:30

Minden másodperc számít - Visszarántott életek

A pillanatok döntenek, történik-e tragédia, vagy sikerül megmenteni egy emberéletet. Az elmúlt pár hétben több ember is felüljárón kísérelt meg öngyilkosságot, elhatározásuk szerint onnan leugorva akarták eldobni maguktól az életet. A rendőri közbeavatkozásnak (is) köszönhetően nem történt tragédia egyik esetben sem.

HBL

Az utóbbi pár hétben több embert is visszarántottak a megyei rendőrök a biztos halálból

Fotó: Horváth-Buthy Lilla / FMH

Karácsony előtt néhány nappal egy férfi az M6-os autópályát Kulcsnál átívelő felüljáróról kísérelt meg leugrani - írta a feol.hu akkor. Szerencsére a híd peremén leülve, éjjel három előtt felhívta telefonján a segélyhívót.  A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai néhány percen belül a felüljáróhoz érkeztek. A rendőrségi közleményben az áll, hogy az ő kérésére telefonját a felé érkező egyenruhások felé nyújtotta, akik egy pillanatra sem késlekedtek, karjánál fogva megragadták és a szalagkorláton átemelték a férfit. Ezt követően a kulcsi lakost a szolgálati gépkocsiba ültették, majd a mentőknek adták át, akik további vizsgálatra kórházba szállították. 

A cselekedet - információink szerint- pár nappal később, december 22-én Székesfehérváron, az Úrhidai úti felüljárón ismétlődött meg, ahol feltételezhetően valaki ugyancsak le akart ugrani a felüljáróról. Mire kollégáink a helyszínre értek, a veszélyhelyzet elhárult, s egy mentőautóval találkoztak csak, ami a város irányába hajtott. 


Január 3-án pedig egy édesapa hívta kétségbeesetten a rendőrséget, hogy fia elhagyta otthonukat, és feltehetően Tác és Kőszárhegy között, az M7-es autópálya felett átívelő felüljáróhoz ment, hogy a hídról levesse magát. A rendőrségi közleményből kiderül, a székesfehérvári egyenruhások késlekedés nélkül a helyszínre hajtottak, ahol megtalálták a felüljáró korlátján éppen átmászó 33 éves férfit. A járőrök azonnal cselekedtek, a férfit karjánál és törzsénél megragadva a korláton átemelték, majd biztonságba helyezték. Ezt követően a segítségre szorulót átadták a helyszínre érkező mentőknek.

A rendőrséget arról kérdeztük, az ilyen életmentések során a helyszínre érkező rendőröknek milyen "taktikát" kell alkalmazniuk? Van-e erre vonatkozó eljárásrend, vagy mindig az adott szituációban mérlegelnek? Beszélgetni kezdenek az illetővel? Vagy egyből intézkednek és visszarántják?

A rendőrség válaszában ezt írja: A Kulcsnál és Kőszárhegynél foganatosított rendőri intézkedésekkel összefüggésben általánosságban elmondható, hogy a rendőrség ellátja a segélyhívó számokra érkező hívások, illetve egyéb jelzések fogadásából eredő feladatokat, és védelmet nyújt az életet, a testi épséget, a vagyonbiztonságot közvetlenül fenyegető vagy sértő cselekményekkel szemben, felvilágosítást és segítséget ad a rászorulóknak. Tekintettel arra, hogy minden szituáció egyedi, ezért az életmentéshez szükséges rendőri fellépés is különféle, az adott körülményekhez igazodó, kellően határozott kell, hogy legyen.

Szerettünk volna beszélni a járőrökkel, akik a legutolsó esetnél a helyszínre érkeztek, emberileg hogyan élték meg a történteket, mi is történt pontosan (bennük mi játszódott le?) ezekben a fajsúlyos, mindent eldöntő másodpercekben, míg újra biztonságban tudhatták a férfit, de a rendőrség sajtóosztálya válaszában azt írta, "a mentések alkalmával közreműködő kollégáink köszönik az interjú lehetőségét, azzal azonban nem kívánnak élni".

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!