Frissen Fejérből

2023.01.19. 17:47

Lecsapott a VÉDA Sörédnél: valóban nem volt bekötve a biztonsági öv?

Megosztó történet látott napvilágot a minap az egyik fehérvári közösségi oldali csoportban.

Szanyi-Nagy Judit

A sörédi VÉDA fotója alapján kapott bírságot a sofőr

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Eszerint történetünk főszereplője a 81-es főúton autózott, amikor is Söréd magasságában a VÉDA közúti intelligens kamera fotót készített róla. A felvételt egy hivatalos dokumentum – ismertebb nevén: bírság – követte, amely szerint a sofőr biztonsági öve nem volt bekapcsolva.

Az autóvezető kételkedett ebben, hiszen – mint megírta – a gépjárműbe üléskor első dolga, hogy bekapcsolja az övet. Emiatt a móri rendőrkapitánysághoz fordult: a saját szemével szerette volna látni a mulasztását. Örömhír, hogy a fotót megkapta, ám ahogyan fogalmazott, "kaputelefonnal jobb minőségű kép készül". Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a "külső" dolgokról, így az autóról jól kivehető volt minden részlet, viszont a jelen esetben lényeges "belső" rész – vagyis például az utasok, az öv láthatósága – elmosódott, rossz minőségű volt. Állítása szerint a rendőrök erre válaszul azt mondták, az eddigi tapasztalatok szerint a kabáton valamennyire látszania kellene az övnek.

Ezután részletesebb elemzésbe kezdtek. A sofőr felvetette, hogy nézzék meg, milyen állásban, honnan indul az öv az ajtó mellett. Ha lefelé megy, hajlandó kifizetni a 15 ezer forintos bírságot. Ez a részlet nem látszódott a képen. A következő pont a csat volt: ha látszódik, hogy nincsen a helyén, akkor is kifizeti a bírságot a gépjárművezető. Ez sem látszódott. S hogy mi volt a döntő bizonyíték a sofőr vétkességére? Elmondása szerint az, hogy a mellette ülő nejénél látszódott az öv – ő viszont fehér pólóban ült az autóban.

Ha valaki úgy érzi, jogosulatlanul büntették meg a VÉDA felvételei alapján, kihez, hova, milyen határidőkkel fordulhat? – kérdeztük a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól. – A VÉDA rendszerből a biztonsági öv használatával kapcsolatos jogsértések ügyében a rendőrség közigazgatási hatósági eljárást folytat – érkezett a válasz, hozzátéve: az ügyfél a határozat közlését követő 15 napon belül fellebbezést nyújthat be, továbbá a II. fokú hatóság döntésével szemben bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet is benyújthat. Vagyis amennyiben a megbírságolt fél jogtalannak tartja a bírságot, úgy érdemes minél előbb hivatalos úton fellebbeznie.

A konkrét eseten túl a rendőrségnél arról is érdeklődtünk, a sörédi szakaszra vonatkozóan van-e statisztikájuk, hogy egy év alatt mennyi embert "fog meg" itt a VÉDA, s hogy ezek jellemzően milyen szabálysértések – ám, mint kiderült, a rendőrség ilyen irányú adatgyűjtést nem végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!