Frissen Fejérből

2023.01.24. 09:52

Gyalogátkelőhelyeket ellenőriztek a rendőrök Fehérváron

A székesfehérvári rendőrök a balesetek visszaszorítása és a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében 2023. január 23-án közlekedésrendészeti akció keretében, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket ellenőrizték

police.hu

Fotó: police.hu

Mivel a gyalogosok a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, ezért a járművezetőknek is kiemelt figyelmet kell fordítani rájuk.

Az egyenruhások elsősorban az elsőbbségi szabályok betartását ellenőrizték és felhívták a gyalogosok figyelmét az úttestre történő lelépés előtti körültekintés fontosságára.

Azoknak a sofőröknek, akik az elsőbbségi szabályokat nem tartják be, helyszíni bírság esetén 15.000 Ft összegű pénzbírság és 6 büntetőpont, míg szabálysértési eljárás keretében 5.000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírság és akár 1 év járművezetéstől eltiltás is járhat.

Fotós: police.hu

A járművezetők a közeljövőben is rendszeresen számíthatnak hasonló ellenőrzésekre.

A balesetek megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi ajánlásokat a rendőrségtől:

  • A gyalogosoknak is fontos, hogy saját testi épségük, biztonságuk érdekében láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon. Főként a gyalogátkelőhelyen történő áthaladásnál és az útpadkán történő gyaloglás alkalmával lehet nagy jelentőségük, mivel korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a fényvisszaverő ruházatot viselő gyalogos.
  • Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.
  • Ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! Vegyék figyelembe azt is, hogy a jeges, havas, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani.
  • Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető közlekedésre!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!