Fontos az elővigyázatosság

2022.12.31. 15:00

Alig volt dolguk tavaly szilveszterkor a megyei lánglovagoknak

Többnyire kisebb tüzek keletkeznek. A leggyakrabban szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol – mondta Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, szóvivő helyettes.

Kecskés Zoltán

Forrás: Shutterstock

A szóvivő felidézte: szerencsére az elmúlt években nagy tűzeset nem történt, de soha nem lehetünk elég elővigyázatosak. Fejér megyében tavaly szilveszterkor tűzijáték miatt gyulladt ki egy családi ház udvarán parkoló személygépkocsi Mezőkomáromban, amelyet az önállóan beavatkozó lajoskomáromi önkéntes tűzoltók oltottak el, de kisebb kukák is kigyulladtak figyelmetlenség miatt.

Hozzátette: minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, amely tartalmazza, hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani. Mint mondta, két gyakori hiba szokott előfordulni a használatkor: az egyik, hogy nem megfelelően helyezik el a pirotechnikai terméket, ezért az eldől, így akár a rakéta az erkélyeken is landolhat. Másrészt akadtak olyan esetek, amikor az elhasznált tűzijátékok maradványait még kihűlés előtt, forrón dobták bele a kukába, ami miatt kigyulladt.

Végül hozzátette: szilveszter éjjel Fejér megyében az év többi napjához hasonlóan hetven tűzoltó lesz készenlétben húsz tűzoltóautóval. Ha tűz keletkezik, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.
A nagy balhék is elmaradtak a tavalyi óév búcsúztatásakor. Az akkori rendőrségi jelentések szerint, csupán egy sofőr jogosítványa bánta a bulizást Gárdonyban és csupán néhány petárdázó kapott ejnye-bejnyét Dunaújvárosban. Mindez azt mutatta, hogy tavaly lényegesen kevesebb petárdázás, tűzijátékozás történt szilveszterkor, mint az azt megelőző 4-5 éveben. Reméljük ez a jó szokás az idén is megmarad.

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!