Frissen Fejérből

2021.11.12. 07:30

Közel száz illegális migráns miatt vonult ki 20 autóval a rendőrség Dunaföldvárra

Fokozódik a migránsinvázió Európa-szerte. A lengyel–fehérorosz határon szinte „állóháború” van. Magyarország szerbiai határán is állandó az illegális behatolás veszélye, a magyar hatóságok teszik a dolgukat. Most azonban szintet lépett az illegális bevándorlás, hiszen Magyarország belsejében, Dunaföldváron nagyságrendileg száz migránst fogtak el egyszerre szerdán, egy ponyvás kamion rakterében.

Gallai Péter / Kállai Félix

Fotó: Gallai Péter / duol.hu

Dunaföldvár Szolgálati és civil rendőrautók sokasága, csapatszállító kisbuszok és a terrorelhárítás egységei fogtak közre – legalább húsz jármű – egy román rendszámú kamiont szerdán a piac téren, amit korábban a hídról vezettek ki. A rendőrökön és a TEK-eseken golyóálló mellény volt, azaz hatalmas készültséggel biztosították a járművet és a környéket - írja a duol.hu.

Fotó: Gallai Péter / duol.hu

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a helyszínen elmondta, a készenléti rend­őrség a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának szoros közreműködésével a több kapitányságról érkező Tolna megyei rendőrök, a Bács-Kiskun Megyei Rend­őr-főkapitányság munkatársai állították meg a 7 és fél tonnás, Szerbiából érkezett kamiont, amelyet egy 22 éves moldáv férfi vezetett. Kiderült, a raktérben illegális migránsok sokaságát szállította.

Fotó: Gallai Péter / duol.hu

– A megállítás után a bent tartózkodók kivágták a kamion ponyváját, és meg akartak szökni, de ez nem sikerült – mondta. Az egyik kést egyébként a kamion mellett eldobva lehetett látni. Arra a kérdésre, hogy a kommandósokra miért volt szükség, azt a tájékoztatást adta, mert nem lehetett tudni, hogy erőszakossá válnak-e. A szóvivő elmondása szerint az utasok döntő többsége fiatal férfi, de voltak közöttük családok, nők és kisgyermekek is. Első becslése szerint 60–70 illegális migráns lehetett a kamionban, de késő estére kiderült, összesen 97-en voltak. Dunaföldvárra jött egy arab tolmács is, aki segítette a rendőrök és a migránsok közötti kommunikációt. A legtöbben, 94-en azt nyilatkozták közülük, hogy Szíriából érkeztek. A helyszínre egy mentőautó és orvos is érkezett, de egészségügyi ellátásra senkinek nem volt szüksége. Később a rendőrök vizet és ételt is hoztak az embereknek.

Fotó: Gallai Péter / duol.hu

A migránsok elszámoltatása hosszadalmas folyamat volt, egyenként megmotozták őket, átvizsgálták ruházatukat, felvették adataikat, majd a bv által helyszínre küldött rabszállító buszokban helyezték el őket. Ezután rend­őri kísérettel visszaszállították őket a biztonsági határzár szerb oldalára.

Fotó: Gallai Péter / duol.hu
Fotó: Gallai Péter / duol.hu

A szóvivő helyszíni tudósítónak elmondta, a moldáv sofőr kihallgatása folyamatban van, vele szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indítanak eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!