Szükséges és indokolt

2021.05.25. 20:00

A kulcsi rém aggasztó esete

A kulcsi rém 2012. április 4. és 6. között brutális kegyetlenséggel megölte bátyját, nagyszüleit és apját. Anyját, nővérét és nővére barátját is összekaszabolta, de ők túlélték az ámokfutást.

V. Varga József

Az elsőfokú tárgyalás Székesfehérváron folyt

Fotó: FMH-Archív

A frissen szárnyra kapott sajtóhírek szerint H. Cs. J. készül a szabad életre, s a szakintézetből kiengedett gyógyultakat a lakhely szerint illetékes pszichiátriai betegek otthonában kell befogadni. Megyénkben Bicskén és Gánton működik ilyen intézmény. A reakciók szerint nemcsak Kulcson, de már Bicskén és Gánton is rettegnek a sorozatgyilkostól!

Amint annak idején a Fejér Megyei Hírlap is beszámolt róla: H. Csanád Jutas kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. Állítása szerint hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel hajtotta végre a gyilkosságokat, s tettét később sem bánta meg.

„A gondolat, hogy mindenkit meg kell ölni, már korábban érlelődött bennem – fogalmazott – , egy napra terveztem az öléssorozatot, három lett belőle.”

A miértre adott válaszok megfogalmazásakor a démoni szintre emelkedést, illetve az ennek útjában álló családtagok kiiktatását jelölte meg a tárgyalások egyikén tett vallomásában.

H. Csanád Jutast a Székesfehérvári Törvényszék 2014. május 24-én kihirdetett ítéletében felmentette a gyilkosság vádja alól, egyúttal elrendelte zárt intézetben történő kényszergyógykezelését. Az ügyészség hiába fellebbezett az ítélet ellen, a Fővárosi Ítélőtábla 2015. márciusában jogerős végzésében helyben hagyta az első fokon született döntést.

A kulcsi családirtó kényszergyógykezelése legfeljebb 20 évig tart. Ha állapotában addig nem áll be pozitív változás, akkor pszichiátriai intézetben kell tovább folytatni a kezelését.

A kulcsi rém 2012. április 4. és 6. között brutális kegyetlenséggel megölte bátyját, nagyszüleit és apját. Anyját, nővérét és nővére barátját is összekaszabolta, de ők túlélték az ámokfutást.
Fotóillusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A férfi már javában készül a szabad életre

Bár H. Csanád Jutas sorsa még kérdéses, de a férfi már javában készül a szabad életre – dobta föl a labdát most magasra a bulvársajtó. Életben maradt családtagjai korábban kinyilvánították, nem szeretnék befogadni, ráadásul nincs saját ingatlana. Ilyen esetekben a lakhely szerint illetékes pszichiátriai betegek otthonában kell az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI) kiengedett gyógyultakat befogadni. Fejér megyében Bicskén és Gánton működik ilyen intézmény, s a négyszeres gyilkos a bicskeibe adta be a kérelmét. A városban kifejezetten jó dolga lenne, ugyanis biztosítanák számára az ötszöri étkezést, és szabadon járhatna-kelhetne…

A lapunkhoz eljutott olvasói reagálások alaphangon is a megdöbbenésről tanúskodtak. Nyomozásba fogtunk, kérdeztünk, és a korántsem megnyugtató válaszok után újfent csak kérdeztünk. Igazak a felröppent hírek?

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az ügyben annak idején eljáró és döntéshozó Székesfehérvári Törvényszékhez irányított bennünket. Velük párhuzamosan az IMEI-től is érdeklődtünk. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (hozzájuk tartozik a szóban forgó igaságügyi elmegyógyintézet) kommunikációs főosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a büntetés-végrehajtási szervezetnél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget a válaszadásra.”

A fehérvári törvényszék a Fővárosi Törvényszék megkeresését javasolta. Időközben Gánton és Bicskén is kutakodtunk. A gánti polgármesteri hivatalba nem érkezett az üggyel kapcsolatos bejelentés vagy egyéb jelzés, a bicskei önkormányzat nem válaszolt megkeresésünkre. A budapesti törvényszék az alábbiakat közölte: ha az ügyben elsőfokon nem fővárosi székhelyű bíróság járt el, a kényszergyógykezelés felülvizsgálatában a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája illetékes.

Ekkor úgy tűnt, hogy tovább finomított kíváncsiskodásunkra (ha már a konkrét ügyben nem adhat senki felvilágosítást), miszerint: Mi az eljárás általánosságban a hasonló esetek kapcsán? A társadalom kénytelen együtt élni potenciális gyilkosokkal? Ki védi meg az embereket? – nem kapunk választ.

Az elsőfokú tárgyalás Székesfehérváron folyt
Fotó: FMH-Archív

Szükséges és indokolt a kényszergyógykezelés

Aztán sajátos endingként (befejezésként) kézhez kaptuk a Budapest Környéki Törvényszék sajtó- és kommunikációs osztályának levelét:

„H. CS. J. kényszergyógykezelését a Székesfehérvári Törvényszék, mint elsőfokú, illetve a Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság jogerősen rendelte el 2015. március 5. napjától. A kényszergyógykezelés időtartama határozott idejű, és 2033. június 9. napjáig tart.

Ettől függetlenül a kényszergyógykezeltnek joga van az illetékes pszichiátriai betegek otthonában való elhelyezésére kérvényét beadni.

Általánosságban a büntetés-végrehajtási törvény értelmében a büntetés-végrehajtási bíró a kényszergyógykezelés megkezdésétől számított hat hónap eltelte előtt a kényszergyógykezelés szükségességét hivatalból felülvizsgálja. Ha a kényszergyógykezelést nem szünteti meg, a felülvizsgálatot hat hónaponként megismétli.

Jelen esetben a legutóbbi felülvizsgálat alkalmával a Budapest Környéki Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja 2021. március 22-én hozott végzést az ügyben.

A bíróság a beszerzett együttes elmeorvos- és orvos szakértői véleményekben foglaltak alapján a kényszergyógykezelés felülvizsgálata során úgy döntött, hogy a kényszergyógykezelés fenntartása H. CS. J. esetében szükséges és indokolt, ezért a bíróság a kényszergyógykezelést nem szüntette meg.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!