húsz évet felölelve

2021.01.28. 17:30

Valódi krimi Fejérből: kegyetlen fegyveres rablók nyomában

Volt, aki símaszkban, más bukósisakban próbálkozott, de mindannyiukban közös volt, hogy fegyverrel akartak rabolni Fejér megyében. Az elmúlt húsz év tudósításait visszaolvasva senkinek nem meglepő, hogy a magyar kriminalisztika legsúlyosabb fegyveres rablását, a móri mészárlást sem hagytuk ki a felsorolásból. A teljesség igénye nélkül íme a rablások, amelyeket érintett helyszínekhez közel élő olvasóink vagy éppen azok, akikkel történtek, egészen biztosan sosem felejtenek el...

S. Töttő Rita

Mór, 2002. május 9. – A rablógyilkosság után

Forrás: MTI

Fotó: Földi Imre

A székesfehérvári autóalkatrész-üzlet minapi kirablása után sokan döbbenetüket fejezték ki a történtek kapcsán, s volt, aki joggal tette fel a kérdést: nem volt ez jellemző itt az elmúlt években. Valóban, néhány éve nem történtek nagyobb rablások Fejér megyében, s reméljük ezt a tendenciát ez az eset esem töri meg. Már csak azért sem, mert példaértékű gyorsasággal kapcsolták le az elkövetőt a rendőrök. Íme az elmúlt két évtized azon fegyveres rablásai, amelyekről a Fejér Megyei Hírlap is tudósított:

2000. január 11. Előszállás: belépett egy férfi a hivatalba - ahol egy ellenőrzés miatt épp ketten voltak - pénzt követelt, elvitt 31 ezer forintot, távozásban azt mondta a meglepett alkalmazottaknak: „Itt már voltam kétszer, többet nem jövök!” - majd beült egy rendszám nélküli autóba és távozott.

2000. február 2., Székesfehérvár: A Budai út 82. szám alatt található postahivatalba két, mélyen a szembe húzott sísapkát viselő férfi lépett be háromnegyed hatkor, ahol az alkalmazottakon kívül nem tartózkodott más. A rablók, kezükben pisztollyal, a kasszában levő pénz átadására kényszerítették az alkalmazottakat, majd gyalogosan elmenekültek.

2000. február 15., Kajászó: 11 óra körül két, álarcot viselő férfi lépett be a kajászói postahivatalba, s a pénz átadására szólította fel az alkalmazottakat. A tettesek ezt követően a zsákmánnyal az épület előtt várakozó gépkocsihoz rohantak, beugrottak és elhajtottak. A szemtanúk elmondása alapján a fehér, lépcsős hátú személygépkocsiban egy harmadik társuk járó motorral várakozott.

2000. január 18. és március 9., Bakonycsernye: A tudósítás szerint „A bakonycsernyei postásoknak kijutott az idén, először január 18-án fenyegették őket fegyverrel, vitték el a pénzt. Csütörtökön, március 9-én 13.20-kor ismét két fegyveres férfi jelent meg a postán, garbójuk nyakát húzták az orruk elé és kényszerítették az alkalmazottakat a pénz átadására.„ A rablók akkor egymillió forinttal szeleltek el, de vittek magukkal bélyeget, kaparós sorsjegyet, amit értek. A rendőrök a bodajki vasúti átjáró közelében meglátták a gyanús autót, amely letért egy földútra, zsákutcába. Az egyik rabló elszaladt, a másikat őrizetbe vették, a pénzt valószínűleg hiánytalanul megtalálták. Filmbe illő történet volt a másik rablóé ezután: miután elmenekült, nyakig a Gajában keresett menedéket, ám de vesztére még aznap este lestoppolt egy rendőrautót.

2000. október 10, Nádasdladány: két álarcos, fegyveres férfi rabolt a nádasdladányi takarékszövetkezetben. A két hölgy alkalmazottat „Ide a pénzt!” felkiáltással megrémisztették, akik átadtak 800 ezer és egymillió forint közötti összeget a rablóknak, akik ezek után egy földúton gyalogosan távoztak a helyszínről. A két rabló fején fekete csuklya volt, kezükben ezüstszínű, pisztolynak látszó tárgy.

2000. november 12., Dunaújváros: Nagy valószínűséggel valódi pisztollyal fenyegette meg és kényszerítette a napi bevétel átadására Dunaújvárosban, a Római körúti élelmiszerbolt eladóját vasárnap este egy ismeretlen. A szemrésznél kivágott kötött sapkát viselő férfi fegyvert fogott az eladóra, s kényszerítette a kasszában levő pénz átadására, majd 120 ezer forinttal gyalog távozott.

2000. december 7. Cece: délután két órakor fekete sapkát viselő férfi lépett be a cecei takarékszövetkezetbe. Az alkalmazottaktól fegyvernek látszó tárggyal pénzt követelt. A férfi, aki nem takarta el az arcát, 900 ezer forinttal távozott, autóval.

2000. december 14., Nagyvenyim: Nagyvenyimen a Fő utcai sörözőben két, álarcot viselő férfi körülbelül harmincezer forintot vitt el a pénztárból. Készülhettek az akcióra, hiszen egyikük pisztolyszerű tárggyal, másikuk baseballütővel volt felszerelkezve.

2000. december 16., Dunaújváros: Két, símaszkot viselő férfi rabolta ki a Petőfi utcai postahivatalt Dunaújvárosban. A két férfi közül az egyik egy fegyvernek látszó tárgyat szegezett egy alkalmazottra, míg társa a pult mögötti fiókhoz lépett és szó nélkül kivette belőle a pénzt.

2001. január 20., Székesfehérvár: Két férfi rabolta ki a székesfehérvári Vasvári Pál utcában lévő Ibusz utazási irodát. Egyikőjük arcát látta a pénztáros. Az alkalmazottat – fegyverrel – a kasszában lévő pénz átadására kényszerítették, majd a nagyobb mennyiségű, többségében külföldi fizetőeszközzel a helyszínről gyalogosan távoztak a városháza irányába. Bár az irodában többen is tartózkodtak az alkalmazottak közül, az események menetébe senki nem avatkozott bele, ezért személyi sérülés nem történt.

2001. január 20-án, Székesfehérváron az IBUSZ utazási irodát rabolta ki két férfi a Vasvári Pál utcában
Fotó: FMH-archív

2001. január 22., Ercsi: Több mint 50 millió forint volt annak a két madónak a zsákmánya, akik Ercsi határában kirabolták a Budapest felől érkező pénzszállító autót.

2001. november 29., M7 autópálya: Éjjel egy óra előtt néhány perccel fegyverropogás hallatszott az M7-es autópályán. Egy pénzszállító autó tartott Budapest felől úti célja felé, amikor a 40. kilométerkő közelében - Kápolnásnyék és Pettend közötti útszakaszon - fegyveresek megállásra kényszerítették a páncélautót egy autóval. A hírek szerint egy az autó napfénytetején kihajolva lőttek gépfegyverből a pénzszállító autóra, ezzel kényszerítették megállásra. A fegyveresek kiszállították az autóból a pénzszállító cég munkatársait - egyikük sem rült -, kinyittatták a trezort és elvitték a pénzt.

2002. május 9., Mór: 12 óra után néhány perccel fegyveres férfiak rontottak be Móron a Dózsa György úti bankfiókba. Minden ott-tartózkodót sorban lelőttek: a rablás áldozatául esett a pénzintézet négy alkalmazottja, biztonsági őre, két ügyfél és a szerződést kötni akabiztosítási ügynök. A rendőrségi számítógépes animáció szerint először az egyik elkövető fekete festékszóróval lefújta a biztonsági kamerát, majd a bevételt kezdték követelni. A fiók biztonsági őre ekkor lépett a helyiségbe, de mielőtt a riasztó gombját megnyomhatta volna, tüzet nyitottak rá. Az egyik tettes a már földön fekvő férfira közelről is rálőtt. Az elkövető megkereste és lelőtte a többi alkalmazottat, utoljára azt a három személyt, akik az ügyféltérben lévő bútorok mögött kerestek menedéket. Összesen negyvenhét lövés dördült, a tettes(ek) tárat is cseréltek a géppisztolyban.

A 2002. május 9-i móri mészárlás, amely a magyar kriminológia történetének legkegyetlenebb rablógyilkossága volt
Fotó: FMH-archív

2002. március-szeptember, Dunaújváros: Ebben az évben, március óta Dunaújvárosban több fegyveres rablás történt, egy kivételével valamennyi fényes nappal. A római városrészben található dohánylerakatba a zárás előtt pett be egy huszonöt év körüli férfi. A rabló pisztollyal a kezében a bevétel átadására szólította fel az üzlet alkalmazottját, majd gyalog elmenekült. Szintén márciusban, egy takarékszövetkezet fiókjában járt egy férfi, kezében pisztollyal. A támadó sálat tekert az arca elé és pulóverét a fejébe húzta. Áprilisban, a Szabadság úton egy kaszinóból távozott egy támadó két társával és 800 ezer forinttal. Júniusban pedig egy mobiltelefon szolgáltató üzletét rabolták ki, a tettes nyolcvanezer forintot zsákmányolt.

2005. október 27, Tác: Bukósisakkal a fején, kezében fegyverrel rabolta ki a Kápolnásnyék és Vidéke Takarékszövetkezet táci fiókját valaki. A pénz megszerzése után a rabló elhajtott motorjával.

2005. december 19., Etyek: 14 óra tájban egy fején csuklyát viseférfi lépett be a Vértes és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjába. Fegyvert fogott az alkalmazottakra, pénzt követelt. A rablás után feltehetően egy világos színű robogón vozott. Senki nem sérült meg.

2006. november 5. Baracska: Hajnali egy óra után néhány perccel az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a pihenőben lévő benzinkutat rabolta ki egy férfi. „A környéken már szinte félnek az emberek: idén nyáron kirabolták az M7-es következő – a tárnoki – pihenőhelyének benzinkútját is” – mondta egy szemtanú a hírlap tudósításában.

2007. február 25., Székesfehérvár: Egy férfi jelent meg aznap dél előtt nem sokkal a Zrínyi utcai cukrászüzemben, kezében egy fegyvernek látszó tárggyal, majd az ott dolgozóktól a kasszában lévő pénzt követelte. A fenyegetés hatására az ott dolgozók átadtak 45 ezer 500 forint készpénzt, amivel az elkövetávozott, ám előtte két hölgyet az irodába bezárta.

2008. április 15, Székesfehérvár: Éjfél után nem sokkal ment rabolni fegyverrel egy férfi a Zsolt utcában sörözőhöz. Az arcát maszkkal takarta el, bement az italmérőbe, és kezében fegyverrel az alkalmazottat a bevétel átadására szólította fel. A hölgy átadta a kasszában lévő készpénzt. A férfi a helyszínről feltehetően gyalogosan távozott.

2009. április 29. Székesfehérvár: kora délután, 13 óra körül ment be a rabló a József utcában található Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjába. A pénzintézetben tartózkodó három alkalmazott a fekete bőrkabátos, széles napszemüveget viselő férfire azonnal felfigyelt. A rabló a kasszában található pénzt követelte, majd a Skála ferohant.

2010. január 5. Szabadbattyán: Az éjszakai órákban rabolták ki a benzinkutat Szabadbattyánban. Egy ezüst színű autó gurult a helyszínre, melyből hirtelen négy, csuklyát viselő ismeretlen férfi ugrott ki. Az ijesztő csoport azonnal támadásba lendült: egyikük fegyvert fogott a töltőállomás kezelőjére, egy másik pedig az épület hátuljához futott, hogy onnan próbáljon meg bejutni az étterembe. Nem járt szerencsével, ezért visszajött a bejárati fronthoz, s csatlakozott társaihoz. Abban az időpontban már csak egyedül a benzinkutas dolgozott, hiszen az étterem este tíz órakor bezárt. A támadók először a kút kasszáját molták ki, ahonnan több mint százezer forintot vittek el: alaposak voltak, hiszen csak hatvan forint maradt a pénztárban. Aztán az egyik csuklyás átdobta magát az étterem pultján, landolt a másik oldalon, majd kitépte a pult alatti polcból az oda beépített páncéldobozt. Az étterem kasszájából 540 ezer forintot vittek el, de még a könyvelési iratokat is felmarkolták. Távozóban felkapkodtak még néhány karton cigarettát és néhány más árucikket a töltőállomás üzletéből, majd elhajtottak.

2011. április 21., Gárdony: A gárdonyi Szabadság úton levő postahivatalba ment be egy fiatalember, arcát eltakarva, fegyverrel a kezében s pénzt követelt. Miután az alkalmazottak teljesítették a kérését, és magához vette a pénzt, a rabló gyalogosan távozott. A tettes a bűncselekmény során a fegyvert nem használta. A postahivatalban a rablás idején az alkalmazottakon kívül csak egy idős hölgy tartózkodott.

2011. május 16., Szabadegyháza: reggel két, ismeretlen fegyveres kirabolta a helyi postát. A rablók több lövést is leadtak az épületre. Bementek az ügyféltérbe, s fenyegetőzve pénzt követeltek.

A rendőröknek akadt dolguk „sajnos” a múltban is
Fotó: FMH-archív

2010. október és 2011. december 12., Székesfehérvár: Rabló járt a Távírda utca és a Fal köz sarkán, a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjában. A második alkalommal egy férfi, vélhetően egy pisztollyal lépett a helyiségbe, s kényszerítette az ott dolgozó hölgyeket, hogy adják át a kasszában lévő pénzt. Eközben az ügyféltér sem volt üres, ott is voltak várakozók: úgy tudjuk, szintén hölgyek. A férfi megkapta a pénzt.

2012. február 3, Székesfehérvár: Valaki pénteken délelőtt fegyverrel rabolt ki a megyeszékhelyen, a Kelemen Béla utcában egy kisboltot. A környék forgalmas, a tettes pedig menekülés közben megszabadult több ruhadarabjától is. Az elkövető a pisztolyával ugyan nem lőtt, az üzlet tulajdonosát azonban fejbe verte.

2012. július 14. Székesfehérvár: A Széchenyi úti patikát rövid időn belül másodszor rabolták ki, valamint két nappal korábban egy fegyveres, zárás előtt rabolta ki a székesfehérvári Szekfű Gyula utcai gyógyszertárat is. Ezúttal azonban egy rendőrjárőr észlelte a rablást. Az egyik rendőr bement a patikába, és lefegyverezte a madót. A férfinél egy gázfegyver volt, amellyel többször is lőtt az őt elfogó rendőrre.

2015. július 16. Székesfehérvár: két fekete nadrágos, baseballsapkás férfi ment be a Táncsics Mihály utcai Ibusz utazási irodába, ahonnan nem üres kézzel, hanem a zsákmányolt pénzzel távoztak. Az egyik rabló egy fegyvert vagy annak látszó tárgyat nyomva az ott dolgozó nyakához, követelte a bevételt.

2017. március 16., Székesfehérvár: az M7-es autópálya Pest megyei és Fejér megyei szakaszán egy férfi több üzemanyagtöltő állomásra bement, minden esetben fegyverrel megfenyegette az ott tartózkodó eladót, több esetben lövést is leadott és a bevétel átadását követelte. Menekülés közben Székesfehérvár egyik körforgalmában balesetet szenvedett, majd öngyilkosságot követett el.

2020. augusztus 3., Velence: Hajnalban jelentek meg autóval a fegyveres rablók egy nyugdíjas házaspár házánál. Az egyik bűnöző az autóban figyelt, míg két társa bement. Az idős házaspárt fenyegették, valamint értékeik átadását követelték tőlük. Az egyik fegyvert szegezett a férfira és azzal fenyegette, hogy megöli. Meg is kapták a pénzt, 23 millió forinttal és egyéb értékekkel távoztak.

2021. január 25., Székesfehérvár: Egy Zámolyi úton lévő autó alkatrészeket árusító üzletet rabolt ki egy maszkot viselő férfi. Az információk szerint a férfi egy járművéből éppen kiszálló férfihez lépett, akihez a gyanú szerint gázpisztolyt tartott, és az üzletbe kísért. Az ott lévőket felszólította, hogy menjenek az eladótérbe és feküdjenek a földre, a vezetőtől pedig a széf kinyitását kérte. Mindeközben lövést adott le. Az egyik alkalmazott pénzt adott át az elkövetőnek, akit végül az autójába kényszerített, hogy azzal távozzanak. Néhány perc elteltével a sofőrt megállásra szólította fel, majd kiszállt a kocsiból és gyalogosan elmenekült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!