Túl sok van káresetből

2020.07.20. 07:30

Emelkedett a Székesfehérvár környéki tüzek száma

A város képviselő-testülete a szerdai közgyűlésen elfogadta a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2019-ben végzett tűzvédelmi tevékenységről szóló beszámolóját.

Majer Tamás

A fehérvári hivatásos tűzoltókat tavaly 1408 esetben riasztották

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

A parancsnokság 41 településen látott el tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. Mint az a beszámolóból is kiderül, a működési területük jelentősen iparosodott, ennek tudható be, hogy évek óta – saját megfogalmazásuk szerint – magasak a káresetszámok. A beszámolóban lévő előrejelzés szerint, ez a következő években sem lesz másként.

Székesfehérvár közigazgatási területén jelentős számú tranzitútvonal halad át, ezért gyakran szükség van a parancsnokság tűzoltóinak munkájára az utakon is.

– A parancsnokság a káreseményeinek döntő többségét saját létszámmal és technikai állománnyal fel tudja számolni, csak néhány alkalommal volt szükség a szomszédos tűzoltó-parancsnokságok segítségére – írják.

A fehérvári hivatásos tűzoltókat tavaly 1408 esetben riasztották. Ezek megoszlása jellegét tekintve a következő volt: 639 műszaki mentés, 368 tűzeset, 400 alkalommal pedig téves jelzést kaptak; no, a fogaskerekeknek ilyenkor is be kell indulniuk… Tavaly a beszámoló adatsora szerint szándékosan megtévesztő jelzést csak egy alkalommal kaptak; Szabadbattyánból jött be. Egy évvel korábban, 2018-ban szintén csak egy direkt félrevezető riasztás csörgette föl őket.

A fehérvári hivatásos tűzoltókat tavaly 1408 esetben riasztották
Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Érdemes megnézni a 2018-as számokat a többi mutatóval kapcsolatban is, akkor az összes riasztás-szám 1336 volt, amelyből 636 volt a műszaki mentések száma, 301 a tűzeseti riasztás, s 398 volt a vétlen téves jelzés. Vagyis a 2019-ben 2018-hoz képest a tűzeseti riasztások száma emelkedett meg, arányaiban jócskán, körülbelül ötödével. Összességében tavaly a legtöbb jelzést júniusban kapták, 141-et. Érdekesebb adat, hogy a legtöbb műszaki mentést megkövetelő hónap december volt (82), tűzesetek miatt pedig márciusban kellett a legtöbbször vonulniuk (68). Székesfehérvárról 107 tűzeseti riasztás, 326 műszaki mentést igénylő riasztás és 258 téves jelzés futott be a fehérvári hivatásosokhoz.

A parancsnokság 2018-as beszámolóját szemlézve kiemeltük Csókakőt, mivel onnan relatíve sok téves jelzés érkezett abban az évben, szám szerint 10, ugyanannyi, mint a jóval nagyobb Csákvárról és Gárdonyból, vagyis két városból. Azért is soknak tűnt akkor ez a 10 téves riasztás, hiszen Csókakőn 2018-ban sem lajstromba vett tűzeset, sem műszaki mentés nem történt, csupán két, a tűzoltók kiérkezése előtt felszámolt tűz.

Nos, 2019-ben Csókakő már csak 2 téves jelzést küldött. Információink szerint korábban a helyi idősek otthonából érkezhettek a téves jelzések, de a számokból ítélve már úgy látszik, a korábbi, vélhetően technikai jellegű probléma megoldódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!