Előzzük meg a bajt!

2020.01.27. 13:35

Unokázós-módszer: az idősek biztonsága került középpontba Székesfehérváron

A rendőrség prevenciós szakemberei rendészeti pályaorientációs diákok közreműködésével az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeire hívták fel a szépkorúak figyelmét Székesfehérváron.

police.hu

Fotó: police.hu

A trükkös csalók ”unokázós” módszerére hívták fel a figyelmet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei és a székesfehérvári Árpád Szakgimnázium rendészeti pályaorientációs diákjai hétfőn a megyeszékhely több pontján – írja a police.hu.

Fotó: police.hu

Az elkövetők elsősorban azt használják ki, hogy idősek általában segítőkészek, kiváltképpen akkor, ha hozzátartozóikról van szó. Az „unokázós” módszer lényege, hogy az elkövetők felhívják a kiszemelt áldozatot és elhitetik vele, hogy egy közeli hozzátartozója, gyermeke, unokája bajba került: például baleset áldozata lett, életmentő műtétet kell végrehajtani rajta, tartozása van, vagy fogva tartják. Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

Fotó: police.hu

Annak érdekében, hogy ez az elkövetési mód ne terjedhessen el szükséges a bűnözők által alkalmazott technikák és a védekezési lehetőségek ismertetése, ennek apropóján a rendőrség munkatársai és a pályaorientációs diákok tájékoztató kiadványok és felvilágosító füzetek segítségével hívták fel a lakosság figyelmét a prevenció lehetőségeire. A személyes beszélgetések során elsősorban a szépkorúak és hozzátartozóik részére adtak tanácsot a szakemberek annak érdekében, hogy az érintett korosztály tagjai nagy biztonsággal ismerjék fel a bűncselekményt és felkészülten reagáljanak a történtekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!