vádemelés

2019.06.24. 17:30

Egyezséget kötött a Fejér megyében is tevékenykedő gázolaj tolvaj az ügyészséggel

A Tatabányai Járási Ügyészség a tizenegyrendbeli lopás bűntette és egyrendbeli lopás vétsége miatt indult ügyben a vádemelést megelőzően a letartóztatásban lévő, többszörös visszaesőnek minősülő elkövetővel kötött egyezséget, aki az ország hat településén követte el a cselekményeket.

Magyarország ügyészsége

A vádlott 2018. szeptember 16. napja és 2019. február 26. napja között összesen 12 sértett járműszerelvényeiből tulajdonított el gázolajat úgy, hogy hét esetben az üzemanyagtank kupakját lefeszítette, a további esetekben a lezáratlan tanksapkát kinyitotta, majd azokból a gázolajat leszívta. A férfi a cselekmények közül kettőt a Lábatlanon, hármat a Környén, egyet a Csémen, hármat a Székesfehérváron, egyet a Zámoly külterületén, egyet az Iszkaszentgyörgyön, egyet a 81. számú főúton parkoló járműszerelvények sérelmére követett el.

A vádlott a tizenkét sértettől összesen 4.855 liter gázolajat tulajdonított el, amelyek elkövetési értéke együttesen 1.900.330,-Ft.

Az elkövető a legutolsó lopást 2019. február 25. napján 22.00 óra és 2019. február 26. napján 3 óra 40 perc közötti időben követte el, ekkor a 8126. számú és a 8123. számú utak útkereszteződésénél lévő kamionos pihenőben, egy nyerges-vontatóból tulajdonított el 210 liter gázolajat 78.330,-Ft értékben oly módon, hogy tanksapkát felfeszítette, majd az üzemanyagot a nála lévő 7 darab műanyag kannába töltötte. A vádlott a műanyag kannákat ezt követően a személygépkocsijába tette, majd távozott a bűncselekmény helyszínéről. A nyomozó hatóság tagjai 2018. február 26. napján 3 óra 48 perckor intézkedés alá vonták a vádlottat, amelynek során a jármű csomagterében megtalálták a korábban eltulajdonított gázolajjal teli kannákat.

Az elkövető a nyomozás során bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, amely után az ügyészség és a gyanúsított egyezséget kötött.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta az egyezségben foglaltak jóváhagyását, ennek részeként azt, hogy a bíróság az elkövetőt 1 év 10 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre, és 1 év 10 hónap közügyektől eltiltásra ítélje. Az ügyészség ezen túlmenően indítványt tett arra, hogy a bíróság a bűncselekménnyel szerzett gazdagodást az elkövetőtől vonja el, vádlottal szemben 994.380,- forint összegben vagyonelkobzást rendeljen el.

Amennyiben a bíróság az egyezséget jóváhagyja, az ügyben tárgyalást nem tart, az ítéletet előkészítő ülésen az ügyiratok alapján hozza meg, továbbá nincs helye fellebbezésnek a bűnösség megállapítása, a váddal egyezően megállapított tényállás és minősítés, a jóváhagyott egyezség alapján megállapított joghátrányokkal szemben – olvasható az ügyészség honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!