Frissen Fejérből

2021.12.27. 07:05

Ónos eső várható, mire figyeljünk?

Az előrejelzés szerint könnyen lehet, hogy az ónos eső miatt csúszóssá válnak a megye útjai. A Magyar Közúttól azt tudakoltuk, melyek Fejér megye „legveszélyesebb” útjai télen.

Baráth Eszter

Az ónos eső miatt a szokásosnál is jobban figyeljünk!

Forrás: Illusztráció: Pesthy Márton

- Nemcsak a havas napokra kell gondolni a fokozottan veszélyes időszakokkal kapcsolatban, hanem például a ködre, mely a belátható útszakasz hosszát, a tájékozódóképességet is rontja. De kialakulhat akár csak néhány méteren is deresedés vagy páralecsapódás is, főleg erdősávok melletti, árnyékos, mély fekvésű, vízfolyás közeli útszakaszok, alulról áthűlő műtárgyak - hidak és átereszek - térségében. Ezeket az útszakaszokat csúszós úttest veszélyt jelző táblákkal jelezzük a közlekedők számára - mondta bevezetőjében a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– A lecsapódott pára hideg altalaj esetén jegesedést okozhat. Ezen túl maga a nedves-sónedves felület is gyengébb tapadást eredményez. A másik, amire fontos kitérni, az a hófúvás. A közlekedők ebben a helyzetben nemcsak azt kockáztatják, hogy a járművük fizikailag elakad, hanem fokozottan fennáll az eltévedés, árokba hajtás, útról letérés veszélye is. Rosszak a látási viszonyok, az út vonalvezetésének felismerése is gondot okozhat, különösen sötétedés után. Mégis az ónos eső jelenti talán a közlekedők számára a legnagyobb veszélyt – mondta Pécsi Norbert Sándor. 

Fejér megyére vonatkozó adatok tekintetében a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy megyénk köztudottan hófúvással erősen érintett megye, éppen ezért ez okozhat nálunk leginkább problémát a fent említettek közül. Kiemelkedik ebből a szempontból a Móri-árok térsége, de minden nyílt, szélnek kitett és arra merőleges útszakasz érintett lehet. Ezek közül kiemelkedő a Székesfehérvár–Zámoly közötti szakasz, de rendszeresen alakul még ki hófúvás a Söréd–Bicske összekötő út külterületi szakaszain, a Zirc–Mór összekötő úton, a 7-es főúton Martonvásár, Kisfalud, Kőszárhegy és Polgárdi térségében, az 1-es főút Herceghalom–Bicske közötti szakaszán, a Székesfehérvár–Úrhida összekötő úton, a Mátyásdomb–Polgárdi összekötő úton, a dég–somi összekötő úton, az Adony–Káloz összekötő út jelentős hosszán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!