Szakértő válaszol

2021.04.17. 14:00

Egyik nap tél, másik nap szinte nyár – A szeszélyes tavaszi időjárás okai után nyomoztunk

Mostanában, az elmúlt években szinte már megszokhattuk, hogy gyakran a tavaszi hónapokban, elsődlegesen márciusban, vagy áprilisban többször fordul elő télies időjárás, mint a téli hónapokban. Bán Balázs amatőr meteorológus most választ ad a mindenkiben felmerülő kérdésre, hogy vajon miért ilyen szeszélyes az időjárásunk az elmúlt hetekben.

Bagotai Zsanett

20210408 Székesfehérvár, havazás, fa, falevél, tavasz, hóesés, rügy. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ez azért inkább csak érzéki csalódás, mivel ezen szokatlannak tűnő időjárási eseményekre mindig sokkal inkább jobban és hosszabb ideig emlékezünk, mint mondjuk egy januári, megszokott télies napra, időszakra. Persze ki ne emlékezne a 2013. március 15-i hókáoszra, amely romokba döntötte sokak 4 napos wellness hétvégéjét, illetve megannyi autóst kényszerített akár 24 órás száműzetésbe a jó meleg kandalló mellől a kietlen hómezőkre, a hófalak és az autója fogságába.

Hozzá kell tenni, hogy azért nem minden esetben érzéki csalódások ezek a tavaszi télies napok az elmúlt évekből. Tényszerűen bizonyítható, hogy alig volt olyan március, vagy április az elmúlt 1-2 évtizedben, amelyben ne fordult volna elő tél tábornok visszatérése. A globális felmelegedés, amely a dolgok hátterében állhat bizony nem csak arról szól, hogy folyamatosan melegedünk és csak meleg lehetséges ezek után. Sajnos ez a folyamat együtt jár azzal is, hogy egyre jobban eltolódnak az évszakok határai, illetve egyre több lesz a szélsőség is. Ebbe tökéletesen beleillik az is, hogy egy enyhe tél után-ilyen volt az idei is- egy átlagnál hűvösebb, akár időszakosan jóval hűvösebb időjárás is jellemző lehet tavasszal.

Ez úgy tud kialakulni, hogy a tél folyamán a sarkvidéken, illetve tőlünk jóval keletebbre, Szibéria térségében nagy mennyiségű hideg levegő halmozódhat fel, amely lehet, hogy az egész tél folyamán távol marad tőlünk, de ilyenkor még kellően erős a hidegmag ahhoz, hogy megfelelő légköri áramlási viszonyok között megtalálja az utat a Kárpát-medence irányába is. Ilyen esetekben általában csak rövidebb időszakokra, de bizony bekopogtathat a tél ebben az időszakban is. Ezt zömében erős, metsző hideg széllel teszi meg, és akár hirtelen, gyors lehűlés is kíséri a hideg beáramlását. Általában ekkor már csak átmeneti hóleplet, a magasabb hegyekben hótakarót eredményezhet a télies periódus, de benne van a pakliban, főleg a hegyekben vastagabb hóréteg kialakulása is. Ezek azonban gyorsan elolvadnak és már tartósan nem tudnak hópaplant képezni a tájnak.

A legnagyobb problémát inkább a hidegbetöréseket kísérő fagy okozza. Lehet, hogy csak egy-egy éjszakára és csak néhány órára hűl le fagypont alá a hőmérséklet, azonban ez minél későbbi naptári időszakban következik be, annál nagyobb károkat okozhat főként a mezőgazdaságnak, gyümölcsösöknek, kiskerteknek. Természetesen léteznek fagyvédelmi technikák, technológiák, azonban ezek használata nagy szakértelmet igényel és gyakran nem olcsó és nehézkes megoldások.

Az időjárás viszont nem kívánság műsor. Olyan amilyen. De jobb ha felkészülünk rá, hogy ez a közeljövőben sem fog nagyon változni, azaz lehetnek még tavasszal is télies napok. Elő a nagykabát, a melegebb öltözet. Aztán, ha újra kisüt a nap és melegszik az idő, akkor meg jöhet a póló és a rövid naci – zárta a sorait a szakértő.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/idojaras/helyi-idojaras/szakad-a-havas-eso-csokakon-video-4840861/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://www.feol.hu/idojaras/helyi-idojaras/hoszallingozas-es-napsutes-fehervaron-a-bolondjat-jaratja-velunk-a-tavasz-video-4821655/

https://www.feol.hu/idojaras/helyi-idojaras/tombol-a-szel-szekesfehervaron-a-kukakat-sem-kimeli-vigyazzanak-autoikra-video-4839664/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!