Ti küldtétek!

2020.07.08. 15:45

Bámulatos volt a hajnali égbolt Fehérvár határában – Ritka légköri jelenséget fotózott olvasónk

Bakos Liza nem volt rest hajnalban nyakába venni az optikát és Székesfehérvár határában varázslatos felvételeken rögzíteni ezt a páratlan látványt.

feol.hu

Fotó: Bakos Liza

Egy ritka légköroptikai eseményt sikerült lencsevégre kapnia, mégpedig a Noctilucent cloud-ot, avagy az Éjszakai világító felhőt. Mint Liza azt elmagyarázta, ezek a felhők 80-90km-es magasságban, a mezoszféra és az ionoszféra találkozásánák jönnek létre, a világűr határán. Nyár estéken, illetve hajnalokon figyelhető meg ez a lenyűgöző jelenség: naplemente után 1-1,5 órával, valamint napkelte után, szintén másfél órával. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotók érdekessége, hogy egy üstökös (NEOWISE) is feltűnik rajtuk.

Olvasónk javasolja az érdeklődőknek, hogy hajnali három óra után menjenek ki a szabad égbolt alá, vagy nézzenek ki az ablakon, ugyanis ez az üstökös szabad szemmel is látható. Segítségként Liza annyit elárult, hogy a mostani pozíciója, az ÉK-i horizonton található.

A képek szerda hajnalban készültek:

Fotó: Bakos Liza
Fotó: Bakos Liza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!