Van gyümölcs, ami nem is termett

2018.09.25. 17:30

Idén kevesebb lesz a pálinka Fejér megyében is

Nem zárnak rekordévet a szeszfőzők, mert a szigorú szabályok, a magas adók és pár meghatározó gyümölcs teljes hiánya egyszerre nehezíti a helyzetüket.

Palocsai Jenő

Pataki Attila szerint nagyon fontos a minőség, és szerencsére már jól látható a javuló tendencia

Fotó: FMH-archív

Szinte az egész országra elmondható, hogy minden hetekkel korábban termett és érett, a mezőgazdaság minden területén, mint ahogy azt a gazdák megszokhatták. A pálinkafák sem kivételek ez alól, azonban ez csak a körtére, az almára és a szőlőre igaz. Ezek gyorsan megértek és nagy mennyiségben, magas cukortartalommal. Ugyanakkor elenyésző mennyiségű szilva termett és a meggy- és cseresznyetermés is jócskán elmaradt a megszokottól. A tavaszi fagyoknak köszönhetően csak levél volt idén a sárgabarack-, az őszibarackfák ágain.

Bérfőzés Fejérben

Fejér megyében a tavalyi évben 8819 személy élt a bérfőzés lehetőségével. A 2018-as év igazi szezonja csak most dübörög, de már most aggasztók a számok, hiszen szeptember közepéig csupán 2485 személy szerepel a NAV rendszerében. A csökkenő számok hátterében nemcsak a szeszélyes időjárás húzódik a pálinkafőzdéket üzemeltetők szerint. Európa élmezőnyébe tartozunk a nagyon magas szeszadóval, amit 2010. szeptember 27. és 2015. január 1. között nem kellet fizetni, de azóta újra. Ez közel felére csökkentette a bérfőzetők számát. Remete Gyula, a csókakői szeszfőzde vezetője és tulajdonosa szerint érthetetlen az a döntés, hogy egy hungarikumot, mint a pálinka, olyanok is előállíthatnak, akik egyáltalán nem értenek hozzá. Akik otthon kihasználják a magánfőzés intézményét, „bográcsolnak”, azoknak csupán párlat adójegyet kell venniük az adóhatóságnál, feltéve, ha bejelentik a tevékenységet.

Pataki Attila szerint nagyon fontos a minőség, és szerencsére már jól látható a javuló tendencia
Fotó: FMH-archív

Pálinka otthon

A NAV szerint 1611 hivatalosan bejelentett otthoni főzőberendezés van és a jövedéki rendelkezések nem írnak elő feltételeket szakismeretre vonatkozóan a párlat otthoni előállításához. A számokat figyelve csak megyénkben több mint 80 ezer liter pálinka készül el házilag, ellenőrizhetetlen minőségben. Az a főzdés, aki rendelkezik szakirányú végzettséggel, professzionális főzőberendezéssel és minden engedélye megvan, nem főzheti ki magának a saját 50 liter pálinkáját, csak úgy, ha vesz a saját lakóhelyére egy másik, 100 literes vagy az alatti készüléket. Persze van még egy lehetőség, ha a főzdés saját maga bérfőzetőjévé válik, ám ebben az esetben meg kell fizetnie a szeszadót, mely 1670 forint minden liter, 100 százalékos alkoholtartalmú szesz után, míg a párlat adójegy 700 forint értéket képvisel egy liter 42 térfogat-százalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve.

Pataki Attila Fehérvárcsurgón és Móron készíti az egyre divatosabb pálinkákat, és ő maga sem érti, hogy pontosan miért is van így, ahogy. Mint elmondta, a minőség nagyon fontos, és elkezdődött egy lassú, de határozott javulási folyamat. Hat-nyolc éve még hibás volt a beérkezett anyagok 90 százaléka. Azóta 40 százalékra emelkedett a főzésre megfelelően előkészített gyümölcsök aránya, és ebben jelentős szerepe van az internetnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában