Cikkünk főszereplője szakértőként, pálinkaversenyek zsűritagjaként többször is nyilatkozott már az évek folyamán. Most arra kértük, meséljen saját pálinkáiról és pálinkafőző mesteri pályafutásáról. A beszélgetésnek apropója is van.
Rendszeres vagy kampányszerű, néha szúrópróba-jellegű ellenőrzésekkel igyekszik megóvni a Nébih a magyar pálinkát, ám nem csak a főzetési, a cefrézési szabályok is fontosak.
Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt.
A pálinkafőzdék nem a legjobb évet tudhatják maguk mögött. A csonthéjas gyümölcsöket a fagy, a bérfőzetőket a házi főzdék vitték el. Ha minden jól sikerül, 2021. januárjától új időszámítása kezdődik.
Adómentes lehet 2022. január elsejétől2020.09.22. 14:00
A jó pálinkakészítésnek a szakemberek szerint négy, jól elkülöníthető szakasza van. Első a gyümölcsfajta gondos kiválasztása, cefrézése és az erjesztés. Második a kierjedt cefre helyes tárolása.
A község legutóbbi pálinkaversenyét – mikor máskor – Ivó névnapján rendezték meg. Ekkor hatvanöt mintát értékelt a zsűri, ennyi az átlag nevezési szám is.
Székesfehérvár - A Fejér megyei Prémium magazin csütörtökön este bemutatta legújabb számát a Vörösmarty Színházban. A negyedik Prémium-est rendhagyónak bizonyult.