Elsők vagyunk Európában

2023.11.10. 17:45

Vezetők és dolgozók együtt ünnepelték a nagy pillanatot Székesfehérváron (galéria)

November 10-én elindult a DENSO első inverter gyára Európában. A 30 millió eurós, vagyis 11,5 milliárd forintos beruházás eredményeképpen megkezdődhet az elektromos egyik főelemének gyártása. A nagy pillanatot együtt ünnepelte a japán cég, a székesfehérvári üzem és a város önkormányzata.

Palocsai Jenő

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A DENSO, az autóipari megoldások vezető beszállítója, tovább erősítette jelenlétét és tovább növelte kapacitásait Magyarországon. Az újonnan telepített gyártósoron, elektromos, illetve hibrid meghajtású járművekbe beépítésre kerülő inverterek gyártása zajlik. A felkészülés és a próbagyártás után 2023. november 10-én legördült az első tömeggyártásban készült inverter termék.  

Az inverter alkatrész tulajdonképpen az elektromos autók lelke, kiemelt szerepet tölt be, hiszen feladata az akkumulátor egyenáramának váltakozó árammá való átalakítása, valamint az áram frekvenciájának változtatása a motor megfelelő működése érdekében. 

–Egy polgármester számára mindig nagy öröm, amikor a városa gazdagodik valamivel, azt pedig szeretném rögzíteni, hogy a DENSO jelenlétével Székesfehérvár immár negyedszázada csak nyer. Külön is szeretném kiemelni azt a harmonikus kapcsolatot, ami városunk és a DENSO között kialakult az elmúlt évtizedekben. A DENSO amellett, hogy jelentős munkáltató és helyi adófizető városunkban, a társadalmi felelősségvállalásban is élen jár, akár az iskola és óvodafejlesztésekre, a közösen finanszírozott okostanterem-programokra gondolunk, akár a legutóbb átadott japán kertre, mely egy kis ízelítőt ad városunk polgárainak a felbecsülhetetlen kincseket tartalmazó japán kultúrából. A mai nap egy újabb technológiai mérföldkő a DENSO és a város életében, mondta ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester. 

–Én 1994-ben, a helyszín kiválasztáskor jártam először Magyarországon. Akkoriban sorra került Spanyolország, Olaszország Ausztria Cseh Lengyel és Magyarország is. A telephely kiválasztását a vevők, a beszállítói lánc, illetve a munkakörnyezet határozza meg. Két tényező volt, ami miatt Székesfehérvár mellett döntöttünk. A város és a kormány teljes támogatása, valamint az emberi erőforrás megléte. Több mint 30 év tel el azóta,  és a kormány folyamatos támogatásával fejlődtünk tovább. Alapításkor 200 fő volt a foglalkoztatottak létszáma, mára ez 4500–fogalmazott Yasushi Mukai a Denso International Europe elnöke. 

Kitano MASAYUKI DENSO Magyarország elnöke hangsúlyozta a dolgozók fontosságát, illetve a projekt során mutatott lelkesedését. 

–A tömeggyártás elindulásával új területen kell bizonyítani. A kollégák elkötelezettsége nélkül nem lennénk itt. Előrelépés a DMHU számára az ugrás az elektromosítás világába, fogalmazott a magyarországi vezető. 

A hosszú, de alapos előkészítés, tervezés, a gyártósor kialakítása, és a vezetőknek történő bemutatása során nem volt más teendő, mint bejelenteni, mikortól is indul a tényleges gyártás. 

–Az 5. generációs Toyota inverter gyártása a covid alatt elhangzó beszélgetések során távoli álomnak, víziónak tűnt.  Akkoriban, 2020-ban nem a terméken volt a hangsúly, és hogy az elektrifikáción belül milyen termék gyártása induljon, hanem a tudás, ami képessé tette a dolgozókat a változásokra. Hétfőtől kezdődik hivatalosan a tömegtermelés– jelentette be Szincsák Attila, a vállalat technikai alelnöke. 

Jiro Ebihara, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. korábbi elnöke arról beszélt, hogy a dízelmotor alkatrészek gyártása után az elektrifikáció európai bázisa is lesz Székesfehérvár, amely rendkívül fontos szerepet tölt be Európában. 

Takeuchi Katsuhiko a DENSO Japán elektrifikációs üzletágának vezetője azt emelte ki, hogy sok erőfeszítés kellett az első inverter gyártósor elindításához, és hogy a kihívás nagy, mert sok európai gyártó fejleszt elektromos járművekhez invertereket 

A vendégek és a gyárvezetők aláírásukkal látták el az első legyártott invertert és elsőként Cser-Palkovics András polgármester kézjegye került a hamarosan vitrinbe kerülő eszköz külső burkolatára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában