Ökológiai megközelítés a mezőgazdaságban

2023.11.12. 18:00

Vércsék a mezőgazdaság védelmében: Természetes megoldás a pockok elleni harcban

Vörös vércsékkel forradalmasíták a mezőgazdasági kártevőkkel szembeni védekezést, a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány innovatív programjában, amely a vegyszerek helyett a természetes ragadozókra támaszkodik.

Hajdú Marianna

Vörös vércse vadászat közben

Forrás: Pixabay

A modern mezőgazdaság kihívásai közé tartozik a kártevők, például a mezei pockok elleni küzdelem. Kovács Gergely Károly, a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány tagja szerint a vegyszerek helyett a természetes ragadozókra – mint a vörös vércsék – támaszkodni sokkal fenntarthatóbb megoldás.

Vörös vércse pihen egy T-fán egy mezőgazdasági területen, demonstrálva a természetes pocokvédelem hatékonyságát
Fotó: "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány

 

Vércsék a pockok ellen

A vörös vércse, egy hatékony ragadozómadár, amely természetes módon tartja ellenőrzés alatt a pockok populációját. A gazdálkodók számára kulcsfontosságú, hogy ősszel, a mezőgazdasági munkálatok befejezésével, már a tavaszi felkészülést kezdjék el. A méreganyagok helyett a mesterséges odúk telepítésével a vércsék számára biztosítható egy élőhely, ami egy természetes ragadozók populációjának növeléséhez, és így a pockok elleni hatékony védekezéshez.

Tucatnyi mezei pocok képes naponta elfogyasztani egy ekkora vércse-család
Forrás: "Völgy-Híd" Természetvédelmi Alapítvány

Fenntartható és költséghatékony megoldások

Az alapítvány által javasolt módszer szerint a T-fákat és vércseládákat a mezőgazdasági területeken kell telepíteni. A T-fák egyszerű, de hatékony eszközök, lehetővé téve a vércséknek, hogy magasabb pontokról vadszanak a pockokra. A vércseládák pedig a vércsék számára készülnek, amelyek élő fára vagy stabil oszlopokra kell rögzíteni. Ezek a ládák olyan vonzóak a madarak számára, hogy akár fák nélküli környezetben is elfoglalják őket. 

Egy kis kézügyességgel a vércseládákat bárki képes elkészíteni 
Forrás: "Völgy-Híd" Természetvédelmi Alapítvány

Kovács Gergely Károly hozzátette, hogy a vércsék telepítése nemcsak a pockok elleni küzdelemben segít, hanem a természetközeli gazdálkodásra is visszavezeti a gazdákat. Ezáltal diverzitás növelése mellett, a mezőgazdasági területek egészségét is javítja, elsősorban a biogazdák számára kínál költséghatékony és fenntartható megoldást.

A vércsékről és a vércseládák elkészítéséről további hasznos tudnivalókat a "Völgy-Híd" Természetvédelmi Alapítvány oldalán is olvashatnak.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában