Frissen Fejérből

2023.06.14. 12:18

Közel kétmilliárd forintos áfacsalásért felelhet négy férfi Fejér megyében

Többszintű céghálózatot hozott létre egy férfi 2020. január 1-jét követően azért, hogy társaival a cégek közötti színlelt ügyletekkel, az általuk foglalkoztatott vagyonőrök munkabérei után felmerülő járulékok be nem fizetésével, valamint a fiktív számlák hatására keletkező levonandó áfa összegével gazdagodjanak.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A számlázási láncolat háromszintű volt: a számlát befogadó megbízó társaságok, amelyek a láncolat tetején álltak, valós cégek voltak, ám adófizetési kötelezettségük minimalizálására törekedtek. "A középső szinten a számlakiállító puffer gazdasági társaságok álltak, akik a láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő társaságoktól fogadtak be számlákat. A legalsó szintre az úgynevezett bukócégek kerültek, amelyek gazdasági tevékenységet nem végeztek, nullás áfabevallást adtak be, vagy adóbevallást nem nyújtottak be, illetve alanyi adómentességet választottak, miközben több száz embert olyan munkakörökbe jelentettek be, akik valós foglalkoztatói a legfelső szinten elhelyezkedő társaságok voltak" – derül ki a Fejér Vármegyei Főügyészség MTI-hez eljuttatott közleményéből. Ahogyan az is: "A láncolat felső szintjén lévő cégek az adóhatósághoz valótlan tartalmú áfabevallásokat nyújtottak be, áfát jogosulatlanul vontak le, ezáltal a költségvetésnek közel kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak."

A Székesfehérvári Járásbíróság négy férfi letartóztatását rendelte el; ők az ügyészség szerint minősített költségvetési csalást és további bűncselekményeket követtek el. Mivel az érintettek a döntés ellen fellebbeztek, így az nem jogerős. A vádlottak tettükért 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában