Frissen Fejérből

2022.10.03. 14:00

Űrtechnológiai központot építenek Martonvásáron

2025 első negyedévében készülhet el az az űrtechnológiai központ, amelyben a tervek szerint komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd.

Szanyi-Nagy Judit, MTI

2025 első negyedévére készülhet el az űrtechnológiai központ

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap (archív)

A mintegy 10 milliárd forintos befektetést igénylő központ létesítését a Remred Kft. kezdte meg, céljuk pedig, hogy a hazai és régiós űrszektorban való hiánypótlás mellett a kisműhold- és rendszerintegráció európai piacának egyik kiemelkedő szereplőjévé váljanak – áll a cég által az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Az épülő központ az elképzelések alapján 3200 négyzetméter munkaterülettel rendelkezik majd, amiből a speciális laboratóriumi terület 1500 négyzetméter lesz. Ebben helyet kapnak ISO 8-as és ISO 5-ös minősítésű tisztatéri helyiségek, továbbá az űripari szabványoknak megfelelő rezgés-, sokk-, termo-vákuum-, anyagtechnológiai-, EMC- és akusztikus tesztekhez szükséges eszközök is – derül ki a szövegből. Ahogyan az is: a létesítmény közel 70 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyet teremt, és olyan speciális technológiai hátteret biztosít a szakembereknek, amely megfelel a legszigorúbb űripari szabványoknak.

– Magyarország űripari fejlődése szempontjából elengedhetetlen egy olyan magyar űripari rendszerintegrátor cég létrehozása, amely képes összefogni a nemzeti űrszektort és versenyképes lehet az Európai Űrügynökség meglehetősen zárt piacán – idézi a sajtóközlemény Zábori Balázst, a Remred műszaki igazgatóját. A vezetőség jelenleg tárgyalásokat folytat a lehetséges nemzetközi és magyar partnerekkel a beruházásról.

A kft. – ismertetője szerint – az egyik úttörő magyar űrkutatási csoport által alapított spin-off cég, amely 50 éves tapasztalattal rendelkezik az űrtudományi tevékenységek, illetve az innovatív űripari eszközök fejlesztése, tesztelése és gyártása terén. A cég megoldásai és fejlesztései az elmúlt évtizedekben több mint 150 misszióban bizonyítottak az űrben éles körülmények között, valamint számos jövőbeli nemzetközi űrmisszió szerves részét képezik majd. Jelenleg az űridőjárás és az űrdozimetria (űrsugárzás-mérés) terén gyártanak űrpiaci termékeket, valamint egyedi alrendszerek és űripari berendezések európai űripari szabvány (ECSS) szerinti fejlesztésével, gyártásával, integrációjával, és repülés előtti tesztelésével csatlakoznak be a nemzetközi innovációs folyamatokba és beszállítói értékláncokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában