Frissen Fejérből

2022.09.02. 07:00

88 millió euróból új öntöde épül Fehérváron

Új alumínium öntödét épít Székesfehérváron a Hydro, amely gyártásközi és fogyasztói alumínium hulladékokból, olcsóbban, kevesebb energia felhasználásával állít elő alumínium alapanyagot. Az öntöde alapkövét csütörtök délután rakták le.

Borsányi Bea

Balról jobbra: Mauro Spizzo, Paul Warton, Vargha Tamás, Cser-Palkovics András, Hilde Merete Aasheim, Frank Iepema

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az öntöde létesítéséről szóló közlemény, az épület tervrajza, egy játékautó, valamint a Fejér Megyei Hírlap szeptember 1-jei száma is belekerült az időkapszulába, amelyet Cser-Palkovics András, polgármester, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Hilde Merete Aasheim, a Norsk Hydro elnök-vezérigazgatója, Paul Warton, ügyvezető elnök, valamint Mauro Spizzo, alelnök, valamint Frank Iepema, a fehérvári gyár ügyvezetője,  közösen helyzetek el az ünnepélyes alapkőletételkor. 

Az új létesítmény éves kapacitása 90 ezer tonna lesz, és várhatóan 2024 első negyedévében kezdi meg a termelést, jellemzően prémium autóipari felhasználók számára gyárt majd fejlett sajtolási alapanyagot és közel 80 új munkahelyet teremt. A teljes beruházás várhatóan mintegy 88 millió euróból valósul meg. A magyar sajtoló üzem a körforgásos gazdasághoz való csatlakozás lehetőségét kínálva támogatja az autógyártókat és más iparági ügyfeleit azon törekvésükben, hogy termékeik karbonlábnyomát csökkentsék. A körforgásos gazdaság egy olyan zárt értéklánc, amelyben - az elsődleges előállításhoz képest kevesebb energia és erőforrás felhasználásával - újra és újra feldolgozzák az anyagokat, azok minőségromlása nélkül. Azzal pedig, hogy az új öntöde az újrahasznosított alumíniumot felhasználó sajtoló üzem közelében épül, csökken a szállítmányozás szükségessége, ezzel pedig a termelés környezetterhelése is. 

Az ünnepségen az is elhangzott, hogy az alumínium újrahasznosításához a fém előállításakor felhasznált energia mindössze öt százaléka szükséges. - Az újrahasznosított alumínium egyre fontosabb szerepet tölt be a sajtoló iparágban. Az új üzem fontos befektetés egy zöldebb jövő felé, és elősegíti vállalatunk fenntarthatósági stratégiáját – emelte ki ünnepi beszédében Hilde Merete Aasheim. 

A Hydro Extrusion Hungary egyébként a Hydro legnagyobb és legfejlettebb sajtoló üzeme Európában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában