Frissen Fejérből

2022.08.03. 16:30

Bérkompenzációs pótlékot kapnak a Denso dolgozói

Mindössze két hét alatt eredményes bérmegállapodást kötött a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet és a Denso Gyártó Magyarország Kft. Bérkompenzációról és egyéb kiegészítő elemekről is döntés született.

Héjj Vivien

Forrás: Pexels

Mint azt Bognár Ferenc, a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, a bérfejlesztés iránti igényt egyebek mellett az ukrán háború hatásai, az inflációs nyomás és a rezsicsökkentés kivezetése indokolta, hiszen ezek minden polgár, minden munkavállaló életére hatással vannak.

– Ugyan érvényes bérmegállapodás van a szakszervezet és a munkáltató között – amit a munkáltató végre is hajtott és tart –, a forint leértékelése, az inflációs nyomás és a megélhetési nehézségek egy esetleges bérkorrekció, bérkiegészítés kidolgozását teszik indokolttá – fogalmazott Bognár Ferenc.

Az előző heti gyárleállást megelőzően hivatalos tárgyalás keretében fejtették ki álláspontjaikat a felek: a szakszervezet tíz százalékos bérfejlesztést kért. Ezt a cég fontolóra vette, majd a leállás után, augusztus 3-án újra tárgyaltak a felek.

– A menedzsment közvetítette álláspontját, egy nagyon korrekt és hatékony egyeztetés folyt, melynek következtében megszületett a megállapodás. Ennek értelmében a munkavállalók a 2022-es üzleti év végéig – március 31-ig – tíz százalékos bérkompenzációban részesülnek. Továbbá a megállapodás szerint egyes részterületek még magasabb – tíz százalékot meghaladó – mértékű kompenzációt kapnak – tette hozzá a szakszervezet elnöke, hangsúlyozva, mindezeken túl abban megállapodtak a felek, hogy a jövő évi bértárgyalások során a jelen bérfejlesztést azok részévé teszik. A szakszervezet elnöke külön kiemelte a gyors és korrekt ügymenetet.

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, az idén áprilisban megkötött bérmegállapodás akkor versenyképesnek tűnt, ám a kialakult háborús és gazdasági helyzet, a kiugróan magas infláció átmeneti megoldásként egy bérkompenzációs csomag kidolgozását is indokolttá tette. A bérfejlesztés 4600 munkavállalót érint.

– Főként az alacsonyabb jövedelműekre koncentráltunk, akiket leginkább sújt a jelenlegi gazdasági helyzet. A magasabb jövedelműeket érintően húztunk egy maximum határt – tette hozzá az ügyvezető igazgató, utalva arra, hogy a bérkompenzációs pótlék mértéke maximum 50 ezer forint lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában