A kristályosodás természetes folyamat

2022.06.09. 14:00

A hamis mézet nehéz, de nem lehetetlen felismerni

Minden valódi méz kristályosodik, ez természetes folyamat – hangsúlyozta egy olvasónk reagálva a közelmúltban megjelent, méhészettel foglalkozó cikkünk egyik mondatára.

Dávid Erzsébet

A legmegbízhatóbb módszer az, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk

Forrás: Németh András

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A „kezdő, de figyelmes méhész” a szerkesztőségnek írt levelében úgy fogalmazott, hogy a megjelent írás tartalmazott egy, „az avatatlanok számára helytelenül értelmezhető információt”, jelesül azt, hogy a bevásárlóközpontban kínált méz „kikristályosodott állapotban van, ami azt jelzi, hogy keverékméz van az üvegben.” Pont a kristályosodás jelzi, hogy valódi mézről van szó, „az örökké átlátszó a gyanús” – cáfolta a cikk említett állítását olvasónk.

Arról, hogy mi okozza a kristályosodást, s meg lehet-e, s ha igen, miként különböztetni „ránézésre”, nem laboratóriumi körülmények között a hamis mézet a valóditól, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnökét kérdeztük meg. Kiss Norbert elmondta, a méz kristályosodása természetes folyamat, s a méz fajtájától függ, hogy mennyi idő alatt következik be. A leg­gyorsabban a repce-, a medvehagyma- és a napraforgóméz változtatja meg az állagát. Az utóbbinál két fázisban megy végbe a kristályosodás, felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól. A leghosszabb ideig, akár évekig is, a tiszta akác, továbbá a levendula és a gesztenyeméz marad folyékony. A méhész egyesület megyei elnöke érdekességként említette, hogy méhészetében volt olyan akácméz, amelyik 8 év alatt változtatta meg az állagát. Hangsúlyozta: a meg­kristályosodott méz beltartalmi értéke nem, csupán az állaga, fizikai tulajdonsága változik meg.

S bár a fogyasztók egy része idegenkedik attól, hogy kristályosodott mézet vásároljon, a szakember szerint az ódzkodás alaptalan, mert a kristályosodás garancia arra, hogy a méz valódi, nem hamisított. A kristályosodást a mézben levő gyümölcscukor és szőlőcukor egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. A méz annál hajlamosabb a kristályosodásra, minél több benne a szőlőcukor. Nálunk a repcemézben van a legtöbb, s az akácban a legkevesebb. Ezért kristályosodik gyorsabban a repceméz, s lassabban a tiszta akácméz, abban ugyanis a gyümölcscukor a domináns – magyarázza az egyesületi elnök.

Sokan kíváncsiak rá, hogyan lehet felismerni a hamisított mézet? Laikusként, s nem laboratóriumi körülmények között nagyon nehezen, de több méhész is megosztott néhány olyan trükköt, módszert, amellyel esetleg sikerülhet. Először is nem árt gyanakodni, ha túl olcsón kínálják az édes vitaminforrást, mert lehet, cukorszirupot akarnak ránk sózni.

Ha pedig van lehetőségünk rá, hogy közvetlen „benyomásokat” szerezzünk a megvásárolni kívánt mézről, cseppentsünk belőle kicsit az ujjunkra. Ha könnyen szétfolyik, nem tartja meg az alakját, jogosan kételkedhetünk a valódiságával kapcsolatban. Azzal is sikerülhet kiszűrni a hamisítványt, ha kiskanálnyi mézet teszünk egy pohár vízbe. A hamis méz gyorsan elkeveredik a folyadékkal, a valódi viszont leülepszik az aljára, sokáig egyben marad, nehéz szétkeverni. De miután nincs mindig és mindenütt lehetőség az említett próbákra, szögezzük le, arra, hogy valódi és ne hamisított, silány mézért adjuk ki a kemény forintokat, a legmegbízhatóbb módszer az, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában