Frissen Fejérből

2022.05.11. 20:00

Tájékoztatót tartottak Kisfaludon az új uniós támogatásokról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium közös szakmai fórumot tartott kedden délután az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. kisfaludi telephelyén.

Hajdú Marianna

Cseh Tibor András, Győrffy Balázs és Varga Imre István vett részt a kisfaludi gazdafórumon

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fórum az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásait mutatta be és adott tájékoztatást a kis- és középvállalkozások számára. A fórumon részt vett Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke és Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a megyei elnöke. – Benyújtásra került a magyar KAP Stratégiai terv, amely a 2023–2027 közötti időszak agrártámogatási rendszerét fogja meghatározni. A 80%-ra emelt nemzeti társfinanszírozás hatalmas lehetőséget biztosít a hazai agrárium szereplőinek versenyképességük növelésére. 

A KAP Stratégiai terv csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően tekinthető véglegesnek, amelyre várhatóan nyáron kerül majd sor – tudtuk meg Varga Imre Istvántól, a NAK megyei elnökétől. Hazai stratégiai terv alapján lehet majd megvalósítani ezt a tervet, amelyet Magyarország már benyújtott Brüsszel felé. A nyár folyamán várható tehát a jóváhagyása, akkor lehet majd biztosnak tekinteni a lehetőséget. A várható támogatási rendszerről szeretnék időben tájékoztatni a gazdákat, hogy minél több idejük legyen a változásokra felkészülni.

 A következő támogatási ciklusban a fő szempontok: a modernizáció, a kis- és közepes vállalkozások támogatása, környezetkímélő, fenntartható megoldások alkalmazása. Várhatóan a fiatal gazdálkodók támogatása a duplájára emelkedik. 10 hektárig, hektáronként 20 ezer forint többlettámogatás érkezhet majd, a 11 hektártól 300 hektárig terjedő földek esetén plusz 10 ezer forint számolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában