Frissen Fejérből

2022.03.26. 07:00

Vadonatúj óvodát avattak Lovasberényben

Ünnepi istentiszteleten adtak hálát a Reményik Sándor Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda 10 évéért és az új óvoda megépüléséért, amelyet péntek délután adtak át.

Borsányi Bea

Hajdú Szabolcs Koppány, Molnár Krisztián, Balog Zoltán, Tessely Zoltán, Gulyás Gergely, Südi Mihály és Vuityné Sárándi Klára az új óvoda avatóünnepségén

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Lovasberényi Református Egyházközség 2012 óta fenntartója a helyi és a vértesacsai iskoláknak. Belőlük jött létre a Reményik Sándor Református Általános Iskola, amely később alapfokú művészeti iskolával és 2016-ban óvodával is bővült. Az évek folyamán a helyi óvoda népszerűsége a gyermeklétszámmal együtt annyira megnőtt, hogy már nem volt elég az egyetlen, 25 fős csoport.
 

Az iskola régi ebédlőjéből 2016-ban kialakított csoportot fizikailag nem lehetett bővíteni, ezért új óvoda építése mellett döntöttek. A beruházáshoz a lovasberényi gyülekezet a Református Országos Óvodaprogram keretében közel 400 millió forint támogatást kapott, amihez 10 millió forint önrészt tettek hozzá. Az építkezés 2020 szeptemberében kezdődött és idén januárban a gyerekek birtokba is vehették a 640 négyzetméter alapterületű, kétcsoportos óvodát, amely a legmodernebb elvárások szerint készült el. Az új óvoda modern, családias, és kényelmes, amiben a hétköznapi életvitelhez a legjobban alkalmazkodó megoldásokat valósították meg. S ami talán még fontosabb, hogy az eddigi 25 fő helyett 50 kisgyermek járhat helyben óvodába. 


A templomban tartott hálaadó ünnepségen Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét. Az átadón megjelent többek között Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, aki az új óvodaépület kapcsán elmondta, a kormánynak köszönhetően a térségben az elmúlt években 940 millió forintból 34 templom újult meg, a Magyar falu programban pedig 43 sikeres pályázattal 420 millió forintot nyertek az egyházak. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: az elmúlt három évben 9,7 milliárd forintot fordíthattak a megye települései óvodák és bölcsődék fejlesztésére. 


Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szalag átvágása előtt hangsúlyozta, az elmúlt négy év egyik legnagyobb sikere, hogy a több mint 2800, ötezer lakosúnál kisebb település közül 1200-ban megállt a népességcsökkenés vagy növekedni kezdett a lélekszám. Hangsúlyozta, ez az örvendetes tendencia annak köszönhető, hogy egyértelműen javult az infrastruktúra, így a kisebb településeken az életszínvonal ma már nem rosszabb, mint a városokban, Jó példa erre Lovasberény is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában