Frissen Fejérből

2022.03.29. 15:24

Megújult a kápolnásnyéki iskola, Velence fejlesztésére is vannak tervek

A kápolnásnyéki iskola beruházása hamarosan elkészül, de új – velencei – terveket is bejelentett az országgyűlési képviselő kedden: óvoda és általános iskola számára készítik elő a helyet. Látványtervek már vannak.

FMH

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolánál tartott sajtótájékoztatót Tessely Zoltán országgyűlési képviselő kedden délelőtt. Az iskola külseje újulhatott meg az elmúlt egy évben, melynek kivitelezési határideje is hamarosan - április 14-én – lejár.

 

- Ez egy környezet-energiahatékonysági beruházás volt, melynek fő célja, hogy a fosszilis energiahordozók használatát csökkenteni lehessen. Összességében a cél évente 228 tonnával csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, egészségesebb, biztonságosabb és korszerűbb fűtés kialakításával párhuzamosan – fogalmazott a képviselő, kiemelve, hogy a beruházás ezen az iskolán kívül érintette az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt is. A két beruházás együttes értéke közel 605 millió forint, melyből csak Kápolnásnyékre 391 millió forint jutott. - Ebből az összegből megtörténhetett a határoló falak szigetelése, az oldalfalak és a lábazat bevonásával, valamint a tető szigetelésével, mellyel megszűnt végre a több évtizede fennálló beázások sorozata. Megtörtént továbbá a homlokzati nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítése és egy napelemrendszer kiépítése is.

 

Az országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón kitért egy másik velencei-tavi témára is:

 

- Velencén az óvodai és az általános iskolai férőhelyek száma jelentősen az igények alatt van, melynek oka, hogy 2015-től a mai napig a Velencei-tó környékének népessége 30 százalékkal emelkedett. Ez egyrészt köszönhető a családtámogatási rendszernek, másrészt pedig a betelepülőknek. Ám azt tapasztaltuk, hogy Velence város sok mindennek nem gazdája, ezért a Klebelsberg Központ forrást kapott arra, hogy ennek megoldására a tervezési folyamatokat elindítsa. A vázlattervek pedig már elkészültek: a férőhelyek bővítése a Dr. Ranschburg Jenő Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézetnek a telephelyén történhet meg, ahol egy kilenc csoportos óvoda, illetve két általános iskolai osztály párhuzamos oktatására alkalmas iskola valósulhat meg, és megmaradna a speciális képzés is. Ezeket az elképzeléseket szeretnénk folytatni annak érdekében, hogy a Velencei-tó környékén a megnövekedett népességszám következtében az oktatási-nevelési intézményekben szükséges férőhelyeket növelni tudjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában