Frissen Fejérből

2022.03.24. 14:00

Duplázott áramkapacitás Fehérvár déli állomásánál: szabad út a fejlesztések előtt

Egy jelentős beruházásnak köszönhetően megduplázódott Székesfehérvár déli áramellátó állomásának kapacitása, amely régiós tekintetben is új fejlesztési lehetőségek kibontakozásának enged utat.

S. Töttő Rita

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Négy áramellátó állomást üzemeltet Székesfehérváron az E.ON Hungária Csoport, melyek közül a déli területen található létesítmény áramellátását 500 millió forintos beruházás keretében duplázta meg a szolgáltató. A bővítéssel azonban nem csak Székesfehérvár déli területeinek (például a két ipari park) áramellátása fejlődött, de a Velencei-tó és a megye déli része is. A régió megnövekedett energiaigénye és a napelem-rendszerek egyre nagyobb térnyerése tette szükségessé az erőteljesebb transzformátor kiépítését – hangzott el csütörtökön délelőtt a most februárban elkészült állomás átadóján.  

- Az áramellátás tekintetében egyre nagyobb igényeket tapasztalunk, melyek közül érdemes megemlíteni Székesfehérvár ipari parkjainak fejlődését – fogalmazott Béres József, az E.ON Hungária Csoport hálózatokért felelős igazgató-helyettese. - De nem csak a város szempontjából jelentős az a berendezés, amit ünnepélyesen átadunk most, hiszen a teljes megye nagyon fontos betáplálási pontjáról beszélünk.

 

Az igazgató-helyettes továbbá kiemelte: ez a létesítmény egy olyan program elemeként jöhetett létre, melyet szlovák partnerekkel pályáztak meg az Európai Uniónál. – A Danube InGrid nevű program összességében 100 milliárd forintos beruházási csomagot jelent, melynek fele itt, az Észak-Dunántúlon valósul meg. Célja pedig, hogy azokat a jövőbeni energia-megoldásokat is támogatni tudjuk - a napelemes csatlakozásoktól kezdve a szén-dioxid csökkenést eredményező egyéb beruházásokig -, amelyekre ebben a régióban számítani lehet.

Majd pedig Cser-Palkovics András polgármester köszönte meg az E.ON fejlesztését, kiemelve, hogy a szolgáltatóval jelentős stratégiai, városfejlesztési és -üzemeltetési kapcsolatot építettek ki.

- Elmondhatjuk, hogy a város áramellátása folyamatos és stabil, és a mostani fejlesztésnek köszönhetően így lesz ez a jövőben is - mutatott rá a város vezetője. - Épp az E.ON volt az, amely - ismervén fejlesztési törekvéseinket és klímavédelmi programunkat - kezdetekkor megkereste a várost. Elmondták, hogy ha mindezeket szeretnénk meglépni, akkor mindenképpen elengedhetetlen ez a fejlesztés. E stratégiai gondolkodás volt az, ami eredményre vezetett, és több évnyi előkészítő, majd pedig fél éves kivitelezői munka után megvalósulhatott az állomás megduplázódott áramellátó képessége. 

Majd pedig ismét szóba került az az 500 hektáros, eddig kihasználatlan terület a város déli részén - a déli összekötő út és a majdani intermodális közösségi közlekedési központ között, az Új Váralja sor és a Mártírok út összekötése nyomán - amit eddig a vasút egyszerűen elvágott a város vérkeringésétől. - Többször felmerült ennek a területnek a hasznosítása, ám ezzel a fejlesztéssel vált igazán elérhető közelségbe – mutatott rá a lehetőségre a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában