Frissen Fejérből

2021.11.12. 15:30

Az Alba Innovár célja, hogy megismertesse a mesterséges intelligenciát az emberekkel

Az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője, Laufer Tamás A mesterséges intelligencia az oktatásban és az iparban című, a városháza dísztermében november 9-én megtartott rendezvény elején előrevetítette: lesznek még hasonló előadások, szakkörök, projektnapok.

Majer Tamás

Mesterségesintelligencia-szakkör is várja a diákokat az Alba Innovárnál

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Azt szeretnénk elérni, hogy mi legyünk az okosabbak, ne az okostelefonunk. A digitális világ ne uraljon bennünket, képesek legyünk együtt élni vele, és ha lehet, mi uraljuk a digitális világot – mondta.

Mesterségesintelligencia-szakkör is várja a diákokat az Alba Innovárnál
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester ugyanitt arról beszélt, hogy amikor megjelenik a mindennapjainkban egy új technológia, az kelthet félelmet, aggodalmat.

– Arról kell gondoskodnunk, hogy ezt a félelmet energiává átfordítva az embereket felkészítsük arra, hogy a lehetőséget találják meg egy ilyen technológiai változásban.

Gugolya László humanoidrobot-programozó elmondta, miért állt neki az Alba Innovár csapata annak, hogy a hozzájuk látogatókkal megismertessék a mesterséges intelligenciát. Magától értetődő okokból.

Gugolya László és Pepper robot jó barátságban vannak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Mindenhonnan ez folyik… Egyre inkább körülvesz bennünket. Nem kell messzire menni, kedves barátunknak, Peppernek is nagyon sok ilyen képessége van már – mutatott a robotra, amely képes arcok, illetve tárgyak felismerésére, a vele szemben álló ember nemének és korának megállapítására, érzelmeinek felismerésére.

– Nagyon sok helyen megjelent a mesterséges intelligencia: kommunikációban, levelezésben, cikkírásban is – mondta Gugolya. – Néhány napja olvastam róla, hogy megpróbálják a mesterséges intelligencia segítségével a bálnák nyelvét visszafejteni – folytatta. – Hátha el tudunk velük kezdeni beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában