Frissen Fejérből

2021.11.07. 11:00

A kimeríthetetlen energiaforrás: egyre népszerűbb a napelemek alkalmazása

Napjainkban már a lakosság körében is egyre gyakrabban hallunk a megújuló energiaforrások felhasználásáról, ezen belül is az egyik legelterjedtebb és leggyorsabban fejlődő iparág a napenergia hasznosítására épít.

Héjj Vivien

Beszerzés előtt minden esetben érdemes szakemberrel konzultálni

Fotó: stock

Leggyakrabban a háztetőkön találkozhatunk a napelemekkel, amelyek egyre több háztartásban kapnak kisebb-nagyobb szerepet. Mi is ez a berendezés? A napelem egy olyan szilárdtesteszköz, amely az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja. Az energiaátalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amelyeket az eszköz rendezett mozgásra kényszerít, azaz elektromos áram jön létre. Az egyenáramú kábelezésen keresztül az energia eljut az inverterekig, ahol váltakozó áramú energiává alakul.

Mivel a háztartások elektronikai berendezései váltakozó áramú energiát kívánnak, ezért a napelemből nyert és átalakított energia azonnal hasznosítható. Az áramszolgáltató közlése szerint a nap­elemes rendszer ideális esetben száz százalékban képes fedezni a háztartás villamos­energia-szükségleteit, így akár az is előfordulhat, hogy már nem lesz szükség arra, hogy hálózatból vegyük az energiát. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni a megtermelt energiát, akkor a napelemes rendszer úgynevezett visszatápláló funkcióba kapcsol. Ilyenkor a rendszer a felesleges energiát visszatáplálja az elektromos hálózatba, az energiáért járó költségeket pedig megtérítik a termelőnek.

Beszerzés előtt minden esetben érdemes szakemberrel konzultálni
Fotó: stock

A fixen telepített napelem megfelelő tájolás esetén – tiszta időben – reggeltől estig képes áramot termelni. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint a napelem elhelyezése során hazánkban alapszabály, hogy 35-40 fokos dőlésszögben tudjuk elérni a legjobb hatásfokot. Amennyiben ettől eltérő dőlésszöggel telepítik a paneleket, az teljesítménycsökkenést eredményez. A dőlésszög mellett fajsúlyos jellemző a teljesítmény maximalizálása érdekében a déli tájolás megközelítése. A keletre, illetve nyugatra való eltérés kismértékben ugyan, de ronthatja a napelemek hatásfokát. A délkeleti vagy délnyugati tájolás körülbelül öt-, míg a nyugati vagy keleti tájolás tizenöt százalékos veszteséget okozhat. Mindemellett érdemes arra is ügyelni, hogy sem reggel, sem késő délután ne legyenek árnyékot adó akadályok – villanyoszlopok, fák lombjai – a napfény útjában. Milyen előnyei vannak a nap­energia hasznosításának? A nap kimeríthetetlen energiaforrás, amely ráadásul ingyen rendelkezésre áll. Környezetkímélő, nem termel szén-dioxidot vagy más szennyező anyagot, ráadásul a lakott területek nagy részén alkalmazható.

Érdekesség, hogy sziget­üzemű napelemes rendszerekkel olyan helyeken is előállítható áram, ahol hálózati csatlakoztatásra nincs lehetőség, mint például kempingekben, nyaralókban vagy pincékben. Ezen elven működnek az útszéli sebességjelző berendezések is, melyekkel lehetőség van a napelemmel előállított elektromos áram azonnali felhasználására vagy akkumulátoros tárolására.

Az áramszolgáltató közleményében kiemeli, habár a napelemes rendszerek telepítésére egyre nagyobb a kereslet, érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt belevágnánk egy rosszul vagy csak nem kellő hatékonysággal megvalósuló napelemes projektbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában