Frissen Fejérből

2021.09.04. 07:25

Gazdalátogatás Abán: A fiatal mezőgazdászoknak is üzent a MAGOSZ elnöke

Az Ifjú Gazdák Fejér Megyei Gazdaköre szakmai előadással egybekötött gazdalátogatást szervezett pénteken: Abán a Mercsek és Fiai Agrár Kft. telephelyét, a gazdálkodás titkait ismerhették meg az érdeklődők.

Déri Brenda

Jakab Istvánt és a meghívottakat Mercsek György (középen) vezette végig a családi gazdaságon

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Ifjú Gazdák Fejér Megyei Gazdaköre még 2020 telén alakult, céljuk az átadás és a rendezett öröklés, az, hogy a generációváltás idején a családi vállalkozás „soron következő” tagja lássa el a tulajdonosi, vezetői feladatokat. Az eseményen részt vett Jakab István országgyűlési alelnök, a MAGOSZ elnöke. Hangsúlyozta, kivételes élmény látni, ahogy az idősebb generáció örömmel és büszkén adja át fiainak az irányítást. Hozzátette, az ország számos pontjára ellátogatva sajnos nem az a benyomás érte, hogy a fiatalabbak a mezőgazdasági szférában szeretnének elhelyezkedni.

– Ugyanakkor, ahogy a mellékelt ábra is mutatja – mondta az alelnök Mercsek Györgyre, az abai gazdaság megteremtőjére nézve – a generációk nagyon jól tudnak együttműködni, kiegészítve, tanítva és segítve egymást. Amit mi, idősebbek jól csináltunk, arra ti, fiatalok figyeljetek, és amit elrontottunk, abból tanuljatok, és fordítsátok a javatokra. A mezőgazdaság, beleértve a növénytermesztést, állattenyésztést és a vidékfejlesztést is, az elmúlt 15 évben olyan horderejű változáson, fejlődésen esett át, mely az azt megelőző 100 év során nem sikerült. Ehhez kitartás, ambíció, tudás és együttműködés kellett. Utóbbi, habár nem a legfontosabb, de mégis ezen múlik minden. A fejlődésnek köszönhetően folyamatosan újabb tagokkal és szervezetekkel bővülünk – mondta Jakab István.

Jakab Istvánt és a meghívottakat Mercsek György (középen) vezette végig a családi gazdaságon
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A családi kézben lévő növénytermesztő és állattenyésztő vállalkozás tulajdonosa, Mercsek György a telephelyek bejárása során megmutatta a jelentősebb gépeket, épületeket, beavatott az eljárások folyamataiba. Mint megtudtuk, számos fejlesztés és korszerűsítés van tervben a közeljövőben, némelyik már meg is kezdődött. A bejárás után szakmai előadássokkal folytatódott a program, mely a birtokon lévő hangárban zajlott. Jakab István mellett felszólalt még Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára és Nagy Attila, az Agrárminisztérium főosztályvezetője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában