Frissen Fejérből

2021.08.08. 15:00

Betekintés a keramikus kézművességbe

Utunk a keramikus rajztanárhoz is elvezetett, Berta Orsolyához, aki gyönyörű és különleges remekműveket készít agyagból. Ódzkodva ugyan, de elvállalta munkatársunk megkeresését, és egy interjú keretében mesélt arról, hogy hogyan sodorta az élet a keramikusszakma vizeire.

Déri Brenda

Berta Orsolya gyönyörű és egyben különleges remekműveket készít agyagból

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Odaérkezésünkkor szinte az első, amit megláttunk, a négy kihelyezett agyagdísz az asztalon. Meseszépek voltak. A legkedvesebb számomra a két színes bárány volt. Miután megcsodáltam minden kézműves csodát, kezdődhetett a beszélgetés.

Mikor kezdett el ezzel foglalkozni?

– Húsz évvel ezelőtt Székesfehérváron a Barátság Házában csoportos foglalkozásokat tartottak. Oda jártam Magán Ferenc fazekashoz, és nála sajátítottam el a szakma alapjait. Majd autodidakta módon fejlesztettem magam tovább az évek során. Nézegettem mázakat, különböző agyagokkal kísérleteztem és úgy érzem, ennyi idő alatt sikerült kifejlesztenem egyéni stílusomat. Mindig is szerettem kreatívan, alkotással tölteni az időmet. Többnyire dísztárgyakat, kerti díszeket és ékszereket készítek agyagból. Saját stílusomat tekintve pedig vegyítem a natúr, azaz oxidos felületeket a bevont, mázas részekkel.

Csak amolyan hobbi ez ön számára, vagy munka is egyben?

– Mindkettő. Esténként, hétvégente, szabadság idején a napjaim nagy része azzal telik, hogy a házunk egyik tetőtéri szobájába vonulok és alkotok, ez az én kis „műhelyem”. Eljárok nagyobb fesztiválokra is árulni, most éppen Kapolcson voltam, de a székesfehérvári Király Napokon is kint szoktam lenni, illetve a város és a környék nagyobb rendezvényein is ott vagyok.

Berta Orsolya gyönyörű és egyben különleges remekműveket készít agyagból
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Folyamatokat tekintve milyen lépéseken keresztül készül el egy kerámiatárgy egészen az ötlettől a megvalósításig?

– Először a nedves agyagtömbből megformázom a kívánt tárgyat, majd ezt hagyni kell teljesen kiszáradni. Utána kiégetem nyersen, ez az úgy nevezett zsengélés. Ezt követően a mázazás jön. Végül újra ki kell égetni, és akkor jutok el a végeredményhez. Ezen túl rengeteg díszítési módszer van, az egyik ilyen az engobe technika, amikor földfestékkel megfestik az agyagot még az első égetés előtt. Lehet írókával agyagpéppel domborodó mintákat rétegezni a felületre, vagy áttört mintát kivágni.

Igaz lenne e szakmát tekintve is, hogy folyamatosan képezni kell magát az embernek?

– Szerintem igen. Mindenkinek meg kell újulni folyamatosan, mert a világ változik, ahogy az emberek igényei is. Van egy adott törzsközönség, akik keresik a minőségi kézműves tárgyakat, dekorációkat.

Mit gondol, ezek a tradicionális szakmák meg tudnak annyira újulni, hogy akár több tíz év múlva, a jövőben is tovább éljenek?

– Megannyi kézműves és iparművész van, aki képes erre, ilyen a teljesség igénye nélkül például a bőrdíszművesség, a papírmerítés, a fémművesség, bútorfestés, üvegművészet, kékfestés, ékszerkészítés, nemezelés, a szövés és a hímzés. Megváltozva és átalakulva ugyan, de képesek arra, hogy alkalmazkodjanak napjainkhoz. Szerencsére reneszánszát éli a hagyományőrzés, újra egyre nagyobb az igény a tradicionális népművészeti alkotások iránt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában