Frissen Fejérből

2021.07.09. 16:00

Egy a láthatatlan lánglovagok légiójából

A tűzoltóknak, még ha irodában ülnek is, hogy ésszel élve előzzék meg a tűzvészeket, formában kell lenniük. Ha jönnek a fizikai szintfelmérők, nem maradhatnak szégyenben a vonuló bajtársak előtt.

Majer Tamás

Már az általános iskola végén tudta, a rendészeti irány lesz a neki való, végül a tűzoltópályát választotta

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja volt – rendészeti szakon – Dőry Csaba. 2013-ban végzett. Azután a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett diplomát. Tűzoltó lett belőle. Jelenlegi rendfokozata hadnagy. A kápolnásnyéki fiatalember munkahelye a székesfehérvári tűzoltóságon van, a Szent Flórián körúton. Ha munkájáról beszél, szavaiból süt, kedveli a hivatását, a munkatársait. S ahogy írtuk, hiába végez alapvetően hivatali munkát, neki is – ahogy minden közvetlen munkatársának – meg kell felelnie az időközönként ismétlődő fizikai alkalmasságikon. A hadnagy szerint ez nem teher, nem okoz sem számára, sem társai számára semmiféle gondot, sőt igénylik a sportot, a mozgást.

Dőry Csaba családjában nem volt senki sem tűzoltó, sem rendőr, őt egyfajta belső késztetés terelte a rendészet felé. Az általános iskola végén biztosan tudta, ez lesz a neki való! Végül a középiskolai évek alatt döntötte el, hogy a tűzoltópályát, a katasztrófavédelem kötelékét választja.

Már az általános iskola végén tudta, a rendészeti irány lesz a neki való, végül a tűzoltópályát választotta
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– 2016-ban, a tisztavatásunkat követően rögtön Székesfehérvárra kerültem. A székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályán dolgozom. Ugyanazt a munkakört töltöm be jelenleg is, mint akkor, csak már egyre több, illetve bonyolultabb ügygyel foglalkozom a kollégáimmal közösen – mondta.

– Hivatali munkaköröm mellett szolgálatot látok el a KML-en, amelyet többek között olyan esetekben riasztanak, amikor egy adott helyszínen veszélyes anyagokkal kapcsolatos káresemény történt. Igyekszünk segíteni, támogatni a beavatkozást a kollégáinknak – fogalmazott a fiatal tűzoltó hadnagy.

A felhőtlen koncertélményhez a Dőry Csabához hasonló tűzoltók megelőző munkájára is szükség van
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Dőry Csaba alapvetőn épületek, rendezvények tűzvédelmi rendszereivel foglalkozik. Feladata – munkatársaival közösen – a tűzbiztonsági tervek elbírálása, engedélyezése, ellenőrzése. Ez a székesfehérvári kirendeltségen igen bonyolult, változatos tennivalót jelent, elsősorban Székesfehérvár iparosodottsága és nagyszámú rendezvénye miatt.

Gondoljanak csak egy nagyszabású rockkoncertre, egy élményektől sűrű fesztiválra! A szórakozni kész vendégek, látogatók, jó esetben, legfeljebb csak a menekülési útirányt jelző táblát veszik észre, pedig roppant komplex biztonsági terv bújik meg minden egyes nagy rendezvény mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában