Frissen Fejérből

2021.05.05. 14:00

Havonta hat Ikarus legördülhet

Zökkenőmentesen halad az elektromos buszok sorozatgyártása az Ikarusnál. Ebben jelentős szerepet játszik az állam támogatása.

Palocsai Jenő

Az épített új műhelyben is lázasan folyik a munka

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nagyvállalati beruházásokat támogató programnak köszönhetően összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A támogatás egyik nyertese a székesfehérvári Ikarus Electric Zrt. volt, így megkerestük Tankó Zoltánt, hogy ismertesse, milyen fejlesztéseket hajtottak végre a támogatás segítségével.

Az Ikarusz Járműtechnika vezetője kérdésünkre kifejtette:

– Maga a projekt tavaly július 3-án indult és január 31-ig tartott, és kifejezetten azért jött létre, hogy az elektromos autóbuszok sorozatgyártásához megfelelő műhelyt tudjunk kialakítani. Ezt egy meglévő ingatlanon belül építettük meg. Már el is készült, gyönyörű, és jelen pillanatban már abban folyik az elektromos buszok sorozatgyártása.

A vezető a sorozatgyártásról elárulta, hogy a támogatás segítségével épített műhelyben kifejezetten nagy- és a kisfeszültségű elektromos rendszerek beszerelése történik, méghozzá olyan helyen, ahol el tudják választani ezt a kényes munkafolyamatot a többi gyártási tevékenységtől. Ez garantálja, hogy sem a por, sem más szennyeződés nem jut be az új műhelybe vagy legfeljebb a lehető legminimálisabb mennyiségben. Ezzel párhuzamosan az itt végzett munkafolyamatból kifolyólag az is fontos cél volt, hogy a műhely az érintésvédelmi előírásoknak maximálisan megfeleljen.

Az épített új műhelyben is lázasan folyik a munka
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, A beruházás teljes összege 321 millió forint volt, méghozzá 35 százalékos intenzitás mellett, tehát 112 és fél millió forint volt ebből a támogatás összege, míg a fennmaradó részt a cég a saját tőkéből finanszírozta. Bár az elsődleges célja ennek a beruházásnak a műhely építése volt, nemcsak az épületet emelték a területen, hanem vásároltak még a munkafolyamatokhoz elengedhetetlen mérőműszereket és egyéb eszközöket is.

Tankó továbbá elmondta: – Jelenleg megrendelésünk még nincsen, ám vannak Magyarországon elektromos buszok beszerzésére kiírt tenderek, közülük az egyik még május első felében hozhat számunkra kedvező eredményt. – Kiemelte, azonban addig sem várnak tétlenül, folyamatosan készítik az előgyártmányokat, hiszen ha a jövőben egy pályázat preferálni fogja a gyors szállítást, akkor jók lesznek az esélyeik, mert ők azonnal tudnak szállítani.

Jelenleg hetente másfél busz készül el, és mind az utolsó simításokra, az egyedi igényekhez igazításra vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában